Novi list: 6. 6. 2000.

“KLEINE ZEITUNG”

GOSPODARSKI SMJER U HRVATSKOJ UNIŠTAVA RADNA MJESTA

ČISTI KAPITALIZAM RASKOLJUJE ZEMLJU

Reformirani komunistički premijer Ivica Račan oduševljava se Tonyjem Blairom i njegovim 'trećim putom', no pri tomu zaboravlja da Engleska i Hrvatska imaju bitno različite društvene sustave

Na jednom prometnom zagrebačkom križanju stoji čovjek s transparentom na kojemu piše: 'Gladan sam!' Kad je semafor pokazao crveno, krenuo je od auta do auta ispružene ruke. 'Danas ne mogu svojoj djeci kupiti ni kruh ni mlijeko', piše na drugom transparentu, i to na prosvjedu nezaposlenih u obližnjem Sisku.

Prosvjede nezaposlenih danas se u Hrvatskoj gotovo više i ne bilježi. Njihov se broj u državi s četiri milijuna stanovnika bliži začaranom broju od 400 tisuća i uskoro bi mogao iznositi više od pola milijuna.

Izostao veliki revolt

Po službenim podacima još najmanje 200 tisuća radnika radi u tvrtkama kojima neposredno prijeti zatvaranje. Time je i u Hrvatskoj postao akutnim problem koji je središnji i u svim postkomunističkim državama Europe. Kako ih brzo reformirati?

Da bi financirala sve veću vojsku nezaposlenih, ali i mirovine i zdravstvo, vlada je nedavno povisila cijene benzina odmah za 30 posto, čime je benzin u Hrvatskoj prvi put postao skupljim nego u Austriji.

Veliki revolti nezaposlenih masa do sada su izostali, jer je vlada nešto prije stupanja na vlast s moćnim sindikalnim vođom Davorom Jurićem, čija organizacija nadzire više od 65 posto radništva, sklopila 'građanski mir'. Drugi neovisni sindikati koji stalno najavljuju štrajkove, nadziru svega osam ili devet posto radništva i nemaju dovoljno utjecaja.

Vlada u kojoj prevladavaju reformirani komunisti, vodi neoliberalistički smjer. Ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović u novo je utemeljenom lijevom tjedniku 'Fokus' bezbrižno izjavio: 'Uopće ne ćemo izraditi nikakav program zapošljavanja'. Vidović se oduševljavao 'poslom budućnosti na Internetu'. No u Hrvatskoj 90 posto stanovništva ne čita čak ni dnevne novine.

Dobitnici samo u Zagrebu

Reformirani komunistički premijer Ivica Račan oduševljava se Tonyjem Blairom i njegovim 'trećim putom', no pri tomu zaboravlja da Engleska i Hrvatska imaju bitno različite društvene sustave. Umjesto da se predstavi program sanacije, tvrtke se bezobzirno zatvaraju. Predsjednik države Stipe Mesić s time se ne slaže i navodno želi intervenirati. I unutar koalicijske vlade postoje temeljne razlike u mišljenjima. Glavni koalicijski partner, socijal-liberali Dražena Budiše, izgubili su političko tlo. Jedna do sada mala stranka, Narodna stranka' (HNS), na lokalnim je izborima u Zagrebu dobila veliki broj glasova. Ta je stranka bliža reformiranim komunistima nego stranka Dražena Budiše. Već se govori o prijevremenim parlamentarnim izborima i ako ih bude, mogla bi nastati koalicija reformiranih komunista i HNS-a. No prijevremeni izbori za sada nisu vjerojatni.

U međuvremenu se pak širi čisti kapitalizam. On raskoljuje zemlju. Na jednoj je strani masa gubitnika, ali i neki malobrojni dobitnici. Oni su ionako ograničeni gotovo samo na Zagreb, gdje većina vozi automobile i gdje postoji nekoliko blještavih trgovačkih ulica. No kad se napusti glavni grad, nailazi se na veliko siromaštvo” - piše Aleksandar Oršić.