Novi list: 6. 6. 2000.

ZAŠTO U ARHIVU PANTOVČAKA NEMA POVJERLJIVIH RAZGOVORA TUĐMANA I PAŠALIĆA?

Pašalić počistio svoje stenograme s Pantovčaka?

ZAGREB - U bogatom i za javnost otvorenom arhivu Ureda predsjednika Republike nedostaju razgovori koje je Franjo Tuđman u četiri oka vodio s jedinom osobom od svog povjerenja, Ivićem Pašalićem. Potvrdili su nam to i krugovi bliski Uredu, nakon što je i Đurđa Adlešić, predsjednica saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, utvrdila “da među stenogramima koji se nalaze u Predsjedničkim dvorima nema ni jednoga koji bi sadržavao razgovor dijela nekada vrlo bliskih suradnika predsjednika Tuđmana”.

“Kao da nikada nisu bili na visokim funkcijama u bivšoj vlasti i kao da nikad nisu razgovarali s Tuđmanom”, rekla je ona u intervjuu za Vjesnik, ne želeći otkriti o kojim Ijudima se radi. “Uglavnom, jednih ima u stenogramima, dok od drugih ni traga. Kao da nisu ni postojali. Po svoj prilici, netko je pročešljao arhiv sa stenogramima”.

Premda nemaju konkretnih dokaza da je Pašalić čistio ostatke svoje upletenosti u manipulacije s Tuđmanom, Mesićevi suradnici na Pantovčaku izražavaju čuđenje što se među stenogramima Pašalić pojavljuje tek u nekoliko navrata, i to u nekim grupnim razgovorima s ostalim savjetnicima. Šale se, čak, da je Pašalić bio u pravu kad je na sjednici Istražnog povjerenstva za Večernji list odlučno tvrdio da je taj stenogram izmišljen. Nije mogao vjerovati da mu je promaknuo neki razgovor.

T. KLAUŠKI