Novi list: 6. 6. 2000.

NA PRESSICI DC-a PREDSTAVLJENI NOVI ČLANOVI STRANKE

Pavelić i Nuić prešli u Demokratski centar

Time je dvostruko uvećan klub vijećnika DC-a u Županijskoj skupštini

RIJEKA - Inicijativnom odboru Demokratskog centra pristupili su Zlatko Pavelić, dosadašnji član HDZ-a i nekadašnji povjerenik Vlade za Primorsko-goransku županiju, te Željko Nujić, politički tajnik HKDU-a na državnoj razini i predsjednik županijske organizacije te stranke. Time se klub vijećnika DC-a u Županijskoj skupštini dvostruko uvećao, i umjesto dosadašnja dva, sada ima četiri člana. To je jučer objavljeno na konferenciji za novinare DC-a, na kojoj je najavljeno i kako će se osnivačka skupština Gradskog odbora ove nove stranke održati u ponedjeljak, 12. lipnja.

- DC u Županiji više nije mala stranka. U Skupštini se naši stavovi više neće moći zaobilaziti, a s obzirom na doista velik priljev novog članstva, mogu najaviti da će uskoro doći i do velikih kadrovskih zaokreta u Gradskom vijeću Rijeke, gdje također očekujemo prelazak nekoliko vijećnika - rekao je Dragutin Tomljenović, predsjednik Inicijativnog odbora. On je kazao kako DC nije klon HDZ-a, kako ga neki nazivaju, već građanska stranka široke tolerancije čiji članovi nisu ekstremni ni nalijevo, ni nadesno. Tomljenović je rekao kako će DC-ovci biti vrlo oprezni pri prijemu novih članova iz redova HDZ-a, te da pristup stranci neće imati nitko tko nosi epitet ekstrema, dok će se, što se tiče suradnje ili koaliranja s drugim strankama, DC još neko vrijeme držati na distanci.

Pojašnjavajući svoje motive za pristup DC-u, Zlatko Pavelić je rekao kako se u HDZ-u s mnogim stvarima nije slagao otpočetka, a kad je nakon 5. Sabora shvatio da se neće raščistiti s negativnostima, niti će doći do bitnih pomaka, odlučio se napustiti tu stranku. “Formiranjem DC-a pronašao sam sebe”, rekao je Pavelić. Željko Nujić, pak, koji je u HKDU-u proveo punih deset godina, tu je stranku nazvao strankom bez budućnosti i trajne političke profilacije. Po Nujiću, HDZ u Rijeci nije uspio nametnuti novi sustav vrijednosti, dok je SDP-ov način vladanja već umnogome potrošen, pa se uskoro može očekivati kriza te stranke i u na državnoj i na lokalnoj razini. “SDP će se morati profilirati u modernu socijaldemokratsku stranku, jer naznake neokomunističkog ponašanja sigurno neće donijeti ploda”, rekao je.

T. TOMIČIČ