Slobodna Dalmacija: 7. 6. 2000.

STRANAČKA AFERA: ZAŠTO JE UGLEDNI SOCIOLOG NAPUSTIO REDOVE SOCIJALDEMOKRATSKE PARTIJE
Vušković: Staljinistički klan u splitskome SDP-u!

Zbog klanovskog grupiranja, splitski SDP najsličniji je sicilijanskoj organizaciji. Posrijedi je inače sprega partijske i gradske vrhuške, a kod nekih njezinih pripadnika postoji golema i apsurdna kumulacija funkcija. Uz predsjednika Marina Jurjevića, tu su splitska dogradonačelnica Vesna Podlipec, te Venko Ćurlin, Veljan Radojković i Ante Meštrović

Piše: Zoran ŠAGOLJ

Blizu šest mjeseci su ostavka uglednoga splitskog sociologa dr.Borisa Vuškovića na funkciju potpredsjednika i člana Gradskoga odbora splitskoga SDP-a, kao i njegovo istupanje iz članstva Račanovih socijaldemokrata bili dobro skriveni od očiju javnosti. Svojevrsni embargo na objavljivanje informacije o razlazu unutar SDP-a "pukao" je nedavnim Vuškovićevim razgovorom za Feral Tribune, u kojem je potvrdio kako je koncem prosinca prošle godine, uoči samih parlamentarnih izbora, podnio ostavku, da bi se definitivno sredinom veljače razišao s društvom na Šetalištu Bačvice 10. Razloge nalazi isključivo unutar Gradske organizacije, a vidi ih u "stvorenoj atmosferi samovlašća i gotovo posvemašnje osobne i forumske ovisnosti o predsjedniku splitskog ogranka (Marin Jurjević,op.a.)". Ni uz najbolju volju, ustvrdio je, nije mogao prihvatiti apsolutizam predsjednikove vlasti.

Razgovor u Feralu

I za medije to je bilo sve što su mogli doznati od Vuškovića. Premda je slučaj procurio u javnost i praktično gotovo posve rekonstruiran, on se i nadalje strogo pridržava šutnje. Tako je i razgovor za Slobodnu Dalmaciju, načinjen nakon nekoliko odgađanja zbog, kako nam je pojasnio, obiteljskih razloga i potom dugotrajnih priprema, Vušković na posljetku povukao: pojasnio je kako ne želi dalje produbljivati razmirice sa splitskim vodstvom stranke, te ne dovoditi u nelagodnu poziciju kolege koji zajedno s njim zastupaju identična stajališta. Inače, u tom razgovoru dosljedno je ponovio već izrečene stavove o vodstvu SDP-a u Splitu.
A što je prethodno u Feralu Vušković zamjerio svojim bivšim suradnicima? Svakako najglasnije je odjeknula njegova optužba o splitsk
ome SDP-u kao — sicilijanskoj organizaciji, uz pojašnjenje kako pod tim misli na klan i klanovsko grupiranje. Po njemu, stalniju i utjecajniju jezgru te neformalne grupe u splitskoj filijali SDP-a, uz predsjednika Marina Jurjevića, čine i Vesna Podlipec, splitska dogradonačelnica, Venko Ćurlin, pomoćnik ministra graditeljstva, Veljan Radojković, član splitskoga Poglavarstva, i stranački tajnik Ante Meštrović.
— Riječ je o sprezi partijske i gradske vrhuške. To su zapravo izuzetno moćni i protežirani članovi
Odbora. Kod nekih njezinih pripadnika postoji zaista golema i apsurdna kumulacija funkcija, ama baš ničim opravdana, a da istodobno neki perspektivni članovi stranke nisu gotovo nigdje prisutni — pojasnio je Vušković.
Vratio se na zbivanja uoči lokalnih i
zbora 1997. godine kada, kako tvrdi, stranačka lista nije bila predmetom prethodne demokratske rasprave i formuliranih kriterija, nego su se stvari događale zakulisno: jagma za prvih pet-šest mjesta bila je poprilična, a klanski je element proradio punom parom. Ističe da je zbog toga odbio biti na listi, iako mu je ponuđeno mjesto koje je jamčilo izbor u Gradsko vijeće, jer nije mogao ni objasniti ni opravdati promociju stanovitih kandidata. Tu apostrofira primjer splitske dogradonačelnice Podlipec, koja je postavljena na drugo mjesto gradske liste, a istodobno je bila i treća na listi za Županijski dom.
— Nevjerojatno je to za osobu koja doslovce, zaista doslovce nikada nije politički istupala, ni riječju ni slovom, pa čak ni u sklopu izborne kampanje. Eto
što je klanska podrška. Dapače, postala je prvim čovjekom SDP-a u gradu jer vrši dužnost dogradonačelnice. Sva bijeda klanovskog izbora iskazala se time što u povijesti ovoga grada nikada nije postojala osoba koja je na visokoj funkciji manje značila — ogorčen je dr. Vušković.

Ostavka u "bunkeru"

Posebno interesantnom doima se epizoda sa sjednice Gradskog odbora, održane u veljači, za koju Vušković u spomenutom razgovoru kaže da je "klasičan slučaj staljinizma na pragu trećeg milenija". Na sjednicu je donio 22 primjerka pisane ostavke i očekivao je da će njezin opsežni tekst na 26 stranica podijeliti članovima Odbora kako bi ga oni u miru kod svojih kuća pročitali i o njemu meritorno raspravljali. Ali taj mu je prijedlog odbijen uz objašnjenje da će tekst ostavke procuriti u javnost. Kompromisno je na to ponudio da se ostavka dade na polusatno čitanje u odajama SDP-a. Ni to ne prolazi, pa je na kraju određeno da ostavku svima na glas pročita jedna osoba. Vušković se požalio da su i neki SDP-ovci kada su pokušali uzeti tekst kako bi pratili čitanje, onemogućeni u toj namjeri uz povike: "Ostavi to! Vrati to!". Poput ukorene djece, opisao je atmosferu dr. Vušković, ljudi su vraćali tekst ostavke na hrpu koja je pred njim stajala.
— Primjerci moje ostavke su negdj
e bunkerirani, a ni dandanas taj tekst ne možete dobiti — potužio se dr. Boris Vušković.

Jurjević bez komentara

Za komentar Vuškovićeve ostavke i optužbi na njegov račun pitali smo mr. Marina Jurjevića, šefa splitskoga SDP-a i agilnoga zastupnika u Saboru. Međutim, telefonski smo dobili tek nekoliko rečenica odgovora:
— Na Gradskome odboru zaključili smo da je Vuškovićeva ostavka za nas završena stvar. On je već bivši član stranke i ostavka mu je usvojena jednoglasno. Nikakve posebne izjave oko toga nećemo
davati jer nema potrebe cijelu stvar razvlačiti po novinama.