Večernji list: 8. 6. 2000.

BIVŠEM VLASNIKU TVORNICE PLINSKIH TURBINA ODREĐEN PRITVOR
Policija privela Slavka Canjugu
* Sinoć se u Karlovcu pojavio Zlatko Canjuga, brat Slavka Canjuge,
u pratnji odvjetnika Silvija Degena
Slavko Canjuga bivši vlasnik Tvornice plinskih turbina u Karlovcu jučer je priveden istražnom sucu Županijskog suda u Karlovcu Jurju Boljkovcu. Boljkovčevom odlukom Slavku Canjugi određeno je zadržavanje, što znači da će idućih 48 sati provesti u pritvoru dok istražni sudac potpuno ne prouči opsežnu kaznenu prijavu PU karlovačke.

Iako dobro raspoložen i sa smiješkom, Canjuga je brzim hodom iz policijskog golfa ušao u zgradu karlovačkog suda u pratnji policajaca. Ime Slavka Canjuge u posljednje vrijeme povezivalo se s velikom aferom u Tvornici plinskih turbina u Karlovcu te uz još nekoliko domaćih tvrtki, te tvrtaka iz Irske, Slovenije i s Britanskih djevičanskih otoka. Pretpostavlje se kako se radi o nastavku istrage tijekom koje su već pritvoreni Ivan Rast i Ivan Protulipac, bivši direktori TPT-a.
Iako se u dosadašnjim policijskim priopćenjima isticalo kako se istraga nastavlja, dosad evidentirana šteta koju su ova dvojica počinila popela se na iznos od 14 milijuna k
una. U aferi koje je kulminirala potkraj prošle godine kad su radnici Canjugu i članove Nadzornog odbora izbacili iz tvrtke, zagorskog poduzetnika svi su smatrali ključnom osobom u istrazi vezanoj za TPT.
U Karlovcu se očekuje kako će se povezivanjem bivš
ih direktora i vlasnika TPT-a, doći do podataka o kriminalnim radnjama još nekih osoba i uglednih domaćih tvrtaka.
Slavko Canjuga, brat Zlatka Canjuge, jučer je u Karlovac priveden iz Ivanca, gdje je policija pretresla njegov stan i prostorije poduzeća "H
ydromat" čiji je Canjuga direktor i vlasnik. Pretragu stana i poslovnih prostorija naložio je Istražni odjel Županijskoga suda u Varaždinu na zahtjev PU karlovačke.
Razloge zbog kojih je dan nalog za pretraživanje stana i drugih prostorija u vlasništvu Sl
avka Canjuge PU varaždinska nije nam mogla dati jer, kako stoji u odgovoru na naš upit, ono što je utvrđeno tijekom pretrage podliježu odredbama službene tajne prema Zakonu o unutarnjim poslovima RH.
Jučer predvečer u zgradi Pravosuđa u Karlovcu pojavio s
e Zlatko Canjuga, brat Slavka Canjuge. U njegovoj pratnji bio je poznati zagrebački odvjetnik Silvije Degen.
Z. Bičak, D. Plantak

PRIOPĆENJE POLICIJSKE UPRAVE KARLOVAČKE
Zloporabama učinjena šteta od 14,5 milijuna kuna
Tijekom jučerašnjeg posljepodneva stiglo je i priopćenje PU karlovačke o razlozima privođenja Slavka Canjuge (policija navodi samo inicijale). Prema priopćenju koje je potpisao načelnik Zvonimir Vnučec, Canjuga se tereti za pet kaznenih djela čime ukupna počinjena šteta na teret TPT-a iznosi 14,488.650 kuna. Zbog zloporaba u gospodarskom poslovanju, naloživši sklapanje ugovora s Mitan investment Ltd koji su sklopili bivši direktori Ivan Rast i Ivan Protulipac, iako nije postojela osnova, i isplaćivanje provizije, TPT je oštećen za 1,868.484 kune. Optužen je i kako je putem fiktivne kompenzacije iz TPT-a Hydromatu prebačen iznos od 6,955.106 kuna. S Ivanom Rastom potpisao je i aneks ugovora o kreditu kojim je TPT oštečen za 1,995.441 kune. U policijskom priopćenju navodi se i šteta zbog sklapanja fiktivnog ugovora o održavanju koja iznosi 2,4 milijuna kuna. Spominje se i kako je Slavko Canjuga počinio kazneno djelo sklapanja štetnog ugovora u svojstvu supočinitelja na način da su Ivan Rast i Vinko F. sklopili ugovore o kreditu u svojstvu jamca platca, a na poticanje Slavka Canjuge, te tako Tvornicu plinskih turbina oštetili za dodatnih 1,269718 kuna. (z.b.)