Slobodna Dalmacija: 9. 6. 2000.

RADNICI "MELIORACIJE" GNJEVNI ZBOG DEVETOMJESEČNE NEISPLATE PLAĆA
Blokirat ćemo upravnu zgradu i zaplijeniti direktorov "audi"!

Ne isplati li nam se barem dio zaostalih plaća, u ponedjeljak ćemo blokirati zgradu u Tolstojevoj ulici. Ako nam mehanizacija već ne može raditi, možemo je voziti ulicama i Magistralom, rečeno je na jučerašnjem skupu radnika na Stinicama

Piše: Damir PETRANOVIĆ

Oko 130 radnika građevinske tvrtke Melioracija, koji već petnaest dana bezuspješno štrajkaju tražeći isplatu barem dijela od devet zaostalih plaća, u ponedjeljak će blokirati zgradu u Tolstojevoj ulici gdje se nalazi Uprava poduzeća, te dio službi Ministarstva prosvjete, najavljeno je na jučerašnjem skupu zaposlenika u pogonu na Stinicama.
Voditelj županijskog ureda HUS-a Jozo Marić kazao je da će ta blokada biti tek početak radikalnih akcija zaposlenih u propalom građevinskom poduzeću, budući da su se svi prozvani, od Slavka Linića i Davorka Vidović
a iz Vlade, preko odgovornih u fondovima za privatizaciju i mirovinsko osiguranje, pa do župana Branimira Lukšića i gradonačelnika Ivana Škarića, jednostavno oglušili na njihove zahtjeve.

— Sramota je da većinski vlasnik (fondovi) ni ne zna gdje mu se nalazi poduzeće! Mi bismo ovdje mogli i pocrkati od gladi, a da nitko i ne zna za to — gromoglasno je Marić "potpaljivao" radnike kazavši da su već u srijedu moguće blokade nekih zgrada u središtu Splita, o čemu će se naknadno odlučiti.
— Ako mehanizacija već
ne može raditi, možemo je voziti ulicama i Magistralom, a, hvala Bogu, uvijek se ima što blokirati — slikovit je bio Marić, kazavši da se radnike može i zatvarati jer je "časno biti u zatvoru ako se boriš za svoja prava". Štrajkaši su najavili i kako će od direktora Melioracije Jure Gunjače zaplijeniti službeni automobil "audi 100" te ga staviti na raspolaganje Štrajkaškom odboru, budući da se "nema on zašto u njemu voziti".
— Ako kojim slučajem bude morao ići na sastanak, mi ćemo ga voziti — ponudio je Joz
o Marić.