Večernji list: 9. 6. 2000.

MINISTAR BRANITELJA IVICA PANČIĆ:
Neki lažni invalidi morat će vratiti i stotinjak tisuća kuna
* Novim bi se zakonom uvela vremenska neograničena revizija invalidnosti branitelja
ZAPREŠIĆ - Prednacrt novoga Zakona o pravima hrvatskih branitelja trebao bi do kraja ovoga mjeseca izaći iz Ministarstva hrvatskih branitelja, nakon čega će o njemu početi javna rasprava. Najavio je to na sinoćnjem Okruglom stolu SDP-a u Zaprešiću ministar branitelja Ivica Pančić i dodao da će javna rasprava biti sveobuhvatna, pa se može provesti i u više krugova bude li to potrebno.
Od značajnijih promjena postojećeg Zakon treba napomenuti planirano korigiranje prava invalidima Domovinskoga rata, koji su oslobođeni plaćanja poreza.
Problematično je naime što su poreza u cijelosti oslobođeni i 20-postotni, ali i 100-postotni invalidi. Isto tako bit će predloženo ograničenje uvoza automobila za branitelje do određene snage i kubikaže automobila, osim za 100-postotne invalide.
Isto ta
ko, napominje ministar Pančić, novim bi se zakonom uvela vremenska neograničena revizija invalidnosti branitelja. Time bi se zaštitili pravi invalidi, a lažni bi ostali bez nezakonito stečenih prava. Vladino povjerenstvo, koje trenutačno traži lažne invalide među najvišim časnicima - najavio je ministar - rezultate svoga rada objavit će javnosti sljedećeg tjedna. Ministar je ustvrdio da će zbog toga neke osobe državi morati vratiti i po stotinjak tisuća kuna, koje su dobili na ime lažnoga invaliditeta.
S d
ruge strane, novim bi se zakonom pokušala proširiti prava braniteljima koji nisu invalidi. Doduše, i to će biti ograničeno malim financijskim sredstvima. Ali ministar Pančić pretpostavlja da bi se za te branitelje mogle odrediti povišene mirovine nakon što im prestane radni vijek. (riv)