Večernji list: 9. 6. 2000.

NAKON PRIVOĐENJA BIVŠEG VLASNIKA TVORNICE PLINSKIH TURBINA U KARLOVCU
Slavka Canjugu terete za provizije veće od učinjenog posla
* Ivan Penić je kao predsjednik Fonda za privatizaciju potpisao ugovor o prodaji dionica TPT-a Canjuginom "Hydromatu" iako one nisu bile plaćene - tvrdi Zdravko Katić, direktor TPT-a
KARLOVAC - Milijunske transakcije u raznim inozemnim valutama, mnogi nerazumljivi potezi menadžmenta, niz drugih troškova koji su se nerijetko iskazivali u stotinama tisuća kuna te još nerazjašnjena kupnja stanova, samo su neke od tema koje se prepričavaju i analiziraju nakon privođenja Slavka Canjuge, bivšeg vlasnika karlovačke Tvornice plinsklih turbina.

Kad je Slavko Canjuga prije četiri godine stigao u Karlovac i kupio većinski paket dionica TPT-a, mnogi su zaposlenici počeli prosvjedovati protiv zakulisne prodaje. Kasniji događaji potvrdili su njihove sumnje jer je zbog nepravilnosti u pretvorbi tvrtke pokrenut postupak protiv tadašnjeg predsjednika Nadzornog odbora Ivana Kolaka. Nakon toga nekad vrlo ugledna tvrtka Plinske turbine zapada u probleme te više puta dobiva, unatoč tome što je privatizirana, financijske injekcije od države. Takvo stanje trajalo je sve do 3. prosinca prošle godine, kad su Canjugi te tadašnjim članovina Nadzornog odbora Vladimiru Cvitanoviću, Ivanu Kolaku i Snježani Šiprag radnici zabranili ulazak u tvornicu. Zbog toga nedugo zatim Canjuga podnosi tužbu protiv sadašnjeg direktora Zdravka Katića, Petra Vrsalovića, Tomislava Pajtaka, Dragutina Vuljanića i Božidara Jazbeca.
No, najprije su pritvorena, 16. ožujka, dvojica bivših direktora, Ivan Rast i Ivan Protulipac, koji se u dosad
ašnjoj istrazi tereta za počinjenu štetu prema TPT-u od oko 14 milijuna kuna. Tada se neslužbeno doznaje kako je pod istragom čak 14 osoba, od kojih većina uglednika. Zanimljivo je da je TPT potkraj 1996. godine na računu imao šest milijuna američkih dolara slobodnih sredstava bez ijedne kune kreditnog zaduženja. Taj je novac ubrzo nestao, a radnicima su se prestale isplaćivati plaće. Prema podacima menadžmenta s početka ove godine, dugovi tvrtke iznosili su 59,7 milijuna kuna u Hrvatskoj i 9,5 milijuna dolara inozemnim partnerima, što je znatno više od temeljnoga kapitala. Zbog toga je iz TPT-a često upozoravano na različite zloporabe, sklapanje ugovora za nepostojeće poslove i čudne financijske transakcije.
Upozoreno je da je Canjuga u Zagrebu osnovao tvr
tke GTU i TPT Consulting, u objema je bio direktor, sklapajući tako poslove za TPT i ubirući provizije koje su katkad bile i veće od cijene obavljena posla. Radnici TPT-a u nizu prosvjeda upozoravali su i kako je već 1997. izdvajan novac za kupnju poslovnog prostora u Zagrebu, što je poslije pretvoreno u četiri stana. Podatak kako stanove u istoj zgradi u zagrebačkoj Ulici grada Vukovara imaju Ivan Kolak, Ivan Rast i Slavko Canjuga (četvrti vlasnik je nepoznat), Rast i Canjuga komentirali su kao privatno rješavanje njihovih stambenih problema.
Posebno je zanimljiv proces prodaje TPT-a, koji je tijekom jednoga od sastanaka prepričao direktor Zdravko Katić. Tvrdio je kako je tadašnji čelni čovjek Hrvatskog fonda za privatizaciju Ivan Penić potpisao ugovor o p
rodaji dionica Canjuginom "Hydromatu" iako one nisu plaćene barem dan prije, kao što zakon nalaže. Iste su dionice četiri dana poslije založene u Varaždinskoj banci, koja je na osnovi njih odobrila kredit.
Slavku Canjugi u Karlovcu je određena mjera zadrž
avanja od 48 sati. Tijekom tog vremena istražni sudac Juraj Boljkovac proučit će opsežnu dokumentaciju, a očekuje se da će se već danas odrediti i pritvor.
Z. Bičak