Slobodna Dalmacija: 12. 6. 2000.

PREPUCAVANJE DVAJU PARTNERA IZ "ŠESTORKE" PREKO TUĐIH LEĐA
IDS u "kupe", SDP u "špade" - Istarska banka u probleme?!

Obnovljeni politički antagonizmi između vladajućeg IDS-a i oporbenog SDP-a u Istri, u trenutku kada istječe rok za prijavu strateških partnera koji Istarskoj banci trebaju donijeti financijski bolje dane, nisu samo politički štetni za "šestorku" već su i s onu stranu elementarne ekonomske logike

Piše: Branka ŽUŽIĆ

Počinje li rast sve većeg nepovjerenja unutar vladajuće koalicije šestorke ili zapravo pravog povjerenja nije bilo i teško da će ga biti? Ako je suditi prema ponovno probuđenom, a stalno prisutnom političkom antagonizmu između vladajućeg IDS-a i oporbenog SDP-a u Istri, i to, na žalost, na primjeru Istarske banke, onda bi se moglo zaključiti ovo drugo, uz konstataciju kako ovakva međustranačka optuživanja neosporno štete samoj banci i njezinoj daljnjoj sudbini na putu dokapitalizacije i ozdravljenja.
Naime, sredinom prošlog tjedna SDP-ov istarski "dvojac" Bolković — Martinčić javno je zatražio odgovornost pulskoga gradonačelnika i predsjednika Nadzornog odbora Istarske banke Giancarla Župića, inače, istaknutog IDS-ovca, zbog, kako tvrde, svjesnog vođenja banke i grada Pule u insolventnost, zbog nevraćanja kredita Istarskoj ba
nci koji je Grad uzeo te novog zaduživanja Grada kod Hypo banke radi "revitalizacije" Istarske banke. Dakako, "udarac" sutradan uzvraćaju prozvani Župić i glavni tajnik IDS-a Valter Drandić, optuživši SDP-ovce da izazivaju treću krizu u Istarskoj banci, da neargumentiranim i neutemeljenim politikantskim napadima odmažu banci sada pred samim rješenjem problema, te da "miniranjem" povjerenja unutar šestorke pokušavaju pripremati teren za skore lokalne izbore u Istri.

Naopaki rat

Jedno je sigurno, zaista ostaje nejasno tko je i zbog čega tempirao ovaj međustranački rat upravo u dane kada istječe prvotni rok od 10. lipnja koji je Vlada odredila za pronalazak i izbor strateškog partnera koji bi dokapitalizirao Istarsku banku, premda je jasno da će se taj rok vjerojatno prolongirati do jeseni.
Valja znati kako je uz rok za dokapitalizaciju banke vezan i rok do kada Istarska banka treba vratiti 170 milijuna kuna kredita za likvidnost, dobivenog od HNB-a u proljeće, nakon afere "Istarska banka" koja je dobrano tresla
Vladu i šestorku, a predsjednika IDS-a Ivana Jakovčića umalo stajala ministarske fotelje za europske integracije, nakon što je priprijetio autonomijom Istre ako se ne spasi Istarska banka.
A koja će od šest ponuda za dokapitalizaciju banke, pristiglih iz
naše zemlje, Slovenije, Italije, Velike Britanije i Hong Konga, biti "spas u zadnji čas" Istarske banke, znat će se polovicom idućeg mjeseca, do kada je rok za konačne obvezujuće ponude potencijalnih partnera, nakon što detaljno istraže stanje u Istarskoj banci. Doduše, do tada će se vjerojatno moći ocijeniti koliko su SDP-ovski i IDS-ovski "rat" oko Istarske banke, uz cjelokupno ekonomsko nimalo povoljno stanje u zemlji, "pomogli" da spomenuti potencijalni partneri, među kojima je većina stranih, ustraju u svojim (ne)povoljnijim zahtjevima i uvjetima po kojima visina iznosa dokapitalizacije određuje preuzimanje većinskog paketa Istarske banke. Stoga ostaje i pitanje kada će naši političari, posebice sadašnji predstavnici vlasti u Hrvatskoj, vođeni stranačkim porivima, konačno naučiti (pr)ocijeniti posljedice svojih istupa i nastupa, a koji na spomenutom primjeru mogu biti dalekosežno štetni, ne samo za Istarsku banku i Istru već i cijelu Hrvatsku s aspekta zainteresiranosti sadašnjih i budućih stranih ulagača i investitora.

Falši poeni

Jesu li najvažniji uski stranački poeni, uoči još uvijek dalekih lokalnih izbora, na kojima će se nedvojbeno honorirati i djelovanje IDS-a za sve u Istri (ne)učinjeno o pitanju vlastite (ne)odgovornosti, ne samo kad je riječ o Istarskoj banci, ali isto tako i SDP-a koji svoj neosporni rastući rejting u Istri, gdje je do sada sigurno "carevao" IDS, ne može dalje graditi uglavnom napadima na IDS. A pritom i jedna i druga stranka kunu se u podređivanje interesima svojih građana, kao i njihovoj dobrobiti. IDS je bez obzira na sve, svojom gromoglasnom političkom "rikom", uz povremene neugodne "dionice", u svakom slučaju spasio Istarsku banku od stečaja, a koliko su njegovi čelnici odgovorni za ukupno stanje u banci, to pitanje treba svakako postaviti na razini koalicije šestorke u Istri. No, onda kada struka u dijagnozi Istarske banke bude ispisala "izliječena do daljnjega".
I na kraju, dok premijer Račan poziva na red "mangupe" iz redova IDS-a, LS-a i HNS-a, što je s "mangupima" iz vl
astitih redova?!