Vjesnik: 12. 6. 2000.

Raspada li se, nakon tri godine, splitski brak SDP-a i HSLS-a?

U kadrovskoj križaljci u Splitsko-dalmatinskoj županiji dobitna polja ispunio je SDP/ U slučaju Kliničke bolnice, gdje je za v.d. ravnatelja imenovan SDP-ovac Dinko Mirić, SDP je toliko ponizio HSLS da se već otvoreno govori o raskolu vladajuće splitske koalicije/ Liberalima su SDP-ovci okrenuli leđa, kad je postalo jasno da radnici posrnulih splitskih poduzeća traže »Pedra« kojega su našli u HSLS-ovu gradonačelniku Ivanu Škariću

SPLIT, 11. lipnja - Kadrovska križaljka u Splitsko-dalmatinskoj županiji zaokružena je prošlog tjedna imenovanjem dr. Dinka Mirića (SDP) vršiteljem dužnosti ravnatelja Kliničke bolnice Split. Kako se i očekivalo, dobitna polja u kadrovskoj križaljci ispunio je splitski SDP, čiji su kandidati postavljeni na čelne dužnosti u gotovo svim državnim institucijama i ustanovama na području Županije. Tako su njihovi ljudi »instalirani« na čelna mjesta u splitskoj policiji, veletržnici, Elektrodalmaciji, a u slučaju Kliničke bolnice, SDP je toliko ponizio HSLS da se već otvoreno govori o raskolu vladajuće splitske koalicije. Jer ne samo da je SDP dobio tri od ukupno četiri mjesta u upravnom vijeću Kliničke bolnice, nego se uspio izboriti i za mjesto predsjednika Upravnog vijeća.
No vrhunac poniženja za HSLS dogodio se prošli tjedan, kada je njihova kandidata za ravnatelja bolnice dr. Ivana Urlića porazio SDP-ov kandidat dr. Mirić. Ukratko, HSLS je izgu
bio sve što se moglo izgubiti. Nasamareni od SDP-a izgubili su čak i mjesto predsjednika Vijeća Gradskog kotara Bačvice.
Naime, nakon što je Ivica Bota (HSLS) imenovan pomoćnikom u Ministarstvu za javne radove, graditeljstvo i obnovu Radimira Čačića, ostal
o je ispražnjeno mjesto predsjednika Vijeća Gradskog kotara Bačvice. Naivni liberali vjerovali su da će SDP poštivati međustranački dogovor, na osnovi kojeg HSLS-u pripada mjesto predsjednika Vijeća. Kao i u slučaju Kliničke bolnice, ostali su zaprepašteni kad je SDP, mimo dogovora, kandidirao svog čovjeka koji je bez problema dobio većinu glasova i postao predsjednik Gradskog kotara Bačvice.
I umjesto da SDP-u napokon pokažu zube i izvedu stvari na čistac, liberali su se, kao i obično, povukli s poprišta b
itke, jadajući se svome predsjedniku Draženu Budiši. A da iz te priče iz Bačvica nisu izvukli ama baš nikakvu pouku, najbolje govori njihova zatečenost imenovanjem dr. Mirića v.d. ravnateljem Kliničke bolnice.
Nakon tri godine braka partneri se očito razvo
de, ostajući zajedno samo na papiru, iako je pitanje hoće li i taj papir uskoro pocijepati. Splitskim liberalima, koji će na kraju platiti ceh za vođenje pogrešne gradske politike i financijski bankrot Splita, SDP-ovci su okrenuli leđa u presudnom trenutku, kad je postalo jasno da radnici posrnulih splitskih poduzeća traže »Pedra« kojeg su na koncu i našli u HSLS-ovu gradonačelniku Ivanu Škariću.
Da bi stvari bile jasnije potrebno je vratiti se tri godine unatrag kada je sklopljena splitska koalicija HSLS-a
i SDP-a. Na lokalnim izborima 1997. pobijedio je HDZ, osvojivši osam vijećničkih mandata, HSLS je zajedno s HNS-om dobio pravo na sedam, a SDP na pet mjesta u Gradskom vijeću. Ni jedna stranka nije imala većinu za samostalno formiranje gradske vlasti, pa su počeli pregovori o mogućim koalicijama. Podsjetimo, bilo je to vrijeme kada je Budišina struja u HSLS-u zastupala mišljenje da je koalicija liberala i HDZ-a »politički prirodna«. No Škarić, iako po svemu Budišin čovjek, nije mislio tako.
On je mogao bi
rati između HDZ-a i SDP-a, odlučivši se na kraju za potonje. U to je vrijeme, podsjetimo, HDZ ponudio Škariću koaliciju, ostavljajući HSLS-u mjesto gradonačelnika. Škarić je uzvratio kako ne može pristati na takvu ponudu, jer vjeruje u to da će HDZ na kraju pregaziti liberale. I pokojni predsjednik, dr. Franjo Tuđman nudio je Škariću koaliciju, ali je on ostao dosljedan. Pristao je na koaliciju sa SDP-om, uvjeren da će socijaldemokrati postati samo dijelom gradske vlasti, ali ne i sama vlast. I na kraju priče recimo i to da je Škarić najvjerojatnije bio u pravu kad je tvrdio da bi HDZ pregazio liberale, no grdno se prevario misleći da će HSLS, sklapanjem koalicije sa splitskim SDP-om, uteći takvoj sudbini.

Dobrila Stella