Novi list: 12. 6. 2000.

“SLUČAJ NAMA” I ODNOSI U VLADI

HOĆE LI LINIĆ POSTATI “PEDRO” RAČANOVE VLADE?

Unatoč prijetnji ostavkom, Linić je ovih dana posve transparentno dobio podršku svog šefa, premijera Račana. No, hoće li i ubuduće Račan tako benevolentno reagirati prema Linićevim ultimatumima?

RIJEKA - Ako je točno ono o čemu pišu jučerašnje novine, a nema razloga ne vjerovati dobro obavještenim izvorima pri Vladi, tada se s potpredsjednikom Vlade i bivšim gradonačelnikom Rijeke ovih dana događa - očekivano. Informacija, naime, kaže kako je “slučaj Nama” doveo do situacije u kojoj je Linić po prvi puta premijeru Račanu ponudio svoju ostavku ako se ne uvaži njegova koncepcija stečaja s preustrojem tog poduzeća, koje zapošljava gotovo dvije tisuće ljudi.

S obzirom da je Račan, nakon višednevnih burnih i na trenutke vrlo neugodnih prosvjeda radnica Name ispred vrata Banskih dvora, na koncu sam objavio nepopularnu “stečaj s preustrojem” vijest, dok mu je Linić samo suflirao sa strane, jasno je kako je premijer zapravo otvoreno stao na stranu svog potpredsjednika za gospodarstvo. Takvim javnim nastupom poštedio ga je bijesa mase koja je danima vikala “Vlada je lažljiva”, no ujedno je i potvrdio neslužbene informacije o tome da je Linić nastupio ultimativno i potom čak ponudio svoju ostavku. Nastavak priče s Namom u ovom kontekstu nije ni važan, poanta je u tome da se pokazuje kako su najave političkih komentatora i poznavatelja “lika i djela” Slavka Linića, izrečene i napisane uoči Linićevog prelaska u Vladu, bile točne.

On je ostao jednako beskompromisan i tvrd kao i ranije, a da ni za milimetar ne odstupa od svoje ekonomske koncepcije - bazirane na tezi da oporavka privrede nema bez otvaranja stečaja u svim bolesnim poduzećima, te potom kretanja od nule i pokušaja novog zapošljavanja pokazuje se kroz njegov odnos s ministrom gospodarstva, HSLS-ovcem Fižulićem. Njegovom prijedlogu spašavanja Name kroz sanaciju, Linić se žestoko opirao od početka stvaranja tog slučaja, a isto je reagirao i u priči oko splitskog Diokoma, iz čega je čak proizašao i politički slučaj vezan uz ostavku splitskog gradonačelnika Škarića. Ovoga puta Linić je posve transparentno dobio podršku svog šefa, premijera Račana. Njih dvojica doista djeluju kao pravi tandem - Račan misli, Linić provodi, a ponekad i obrnuto. Čak ni ona vožnja dvostrukim biciklom, tandemom, u Uvali Scott, čiji je snimak obišao Hrvatsku, kao da nije bila slučajna. No, hoće li, ipak, Račan i ubuduće tako jasno i otvoreno podržavati potpredsjednika Vlade? Hoće li i na sljedeći Linićev ultimaturn ostavkom, do kojeg će s obzirom na broj poduzeća u krizi sigurno uskoro doći, Račan tako benevolentno reagirati? Ili će Linić ipak postati Pedro i “visjeti” u ime svih Vladinih nepopularnih poteza?

Zasad nema odgovora na ta pitanja, no može se pretpostaviti da će i jedna specifično riječka - i specifično esdepeovska tema - vrlo skoro postati top-temom za cijelu Vladu. To je pitanje integracije triju kvarnerskih brodogradilišta - Viktora Lenca, 3. maja i Kraljevice. Poznato je kako ih SDP-ovac i direktor Lenca, Damir Vrhovnik, želi objediniti. Dapače, on u tome ima podršku i Linića i Račana, no ne i zaposlenih u tim firmama, ne i sindikata, ne i menadžmenta. Čak je osnovan i Stožer za obranu 3. maja i Kraljevice od Vrhovnika i njegovog Lenca. Stoga je za očekivati da će odluka o takvoj vrsti sanacije riječkih škverova, ako do nje dođe, biti test snage za odnose unutar SDP-a. Naime, sva trojica aktera moćni su članovi vladajuće stranke, a dvojica i Vlade, u kojoj će se zacijelo pojaviti protivljenja “SDP-ovom tajkunizmu”, kako neki već nazivaju Vrhovnikov davnašnji san o trostrukoj integraciji. Stoga ostaje otvoreno pitanje koji će dio tandema tada preuzeti ulogu gromobrana prema onim članovima vladajuće koalicije i kabineta koji će se suprotstaviti Vrhovnikovom “takeoveru”, čija će posljedica zacijelo biti i nova otpuštanja u Rijeci? Hoće li to biti Račan ili možda ipak Linić?

Tihana TOMIČIĆ