Vjesnik: 13. 6. 2000.

HDZ BiH namjerava zatražiti oprost za svoje pogreške

MOSTAR, 12. lipnja (Od Vjesnikova dopisnika) - Izjava glasnogovornika HDZ-a BiH, Zorana Tomića, da će se u srpnju na Saboru HDZ-a ta stranka ispričati za pogreške iz prošlosti i zatražiti oprost za sve loše u okviru legalnih i legitimnih nastojanja hrvatskog naroda u vlastitoj zaštiti - nije dovoljna, ističe se u priopćenju Bosanskohercegovačke stranke prava 1861. Predsjednik BHSP-a 1861., Vlado Musa, iznosi i stajalište po kojem se »ne može netko deklarativno ispričati i potom se nuditi hrvatskom narodu u BiH kao njegov jedini predstavnik i zaštitnik«, ističući k tomu još u priopćenju dostavljenom iz Zagreba javnim glasilima u Federaciji BiH da »HDZ BiH treba zabraniti kao zločinačku organizaciju«. Prvi čovjek sestrinske Paragine stranke HSP 1861. u priopćenju to pojašnjava i iznošenjem stajališta da je »zlodjela Tuđmanovih janjičara učinjena Bošnjacima, a i Hrvatima, nužno procesuirati pred pravnom državom Bosnom i Hercegovinom i Međunarodnim tribunalom za ratne zločine u Haagu«, podsjećajući kako je Dobroslav Paraga još 1997. godine tužiteljstvu Haaškog suda prijavio dr. Franju Tuđmana i neke njegove suradnika.
Glasnogovornik HDZ-a BiH Zoran Tomić u izjavi za Vjesnik kazao je kako je »teško komentirati jedan neozbiljan stav i neozbiljno priopćenje«, uz dodatak kako mu »ne p
ada na pamet sada s njima (autorima priopćenja) polemizirati«. Tomić se radije osvrnuo na neke druge krive interpretacije vlastite izjave o traženju oprosta HDZ-a BiH za neke učinjene pogreške, ponovivši kako je kazao da je ta izjava zapravo dio teksta koji stoji u Nacrtu Programske deklaracije HDZ-a BiH koja bi trebala biti usvojena na Šestom saboru HDZ-a BiH. »Želimo za ovih deset godina napraviti samokritički pristup radu stranke i sagledavajući naše pogreške mi, zapravo, osiguravamo budućnost HDZ-a BiH«, istaknuo je Tomić. Dodao je kako misli da je »vrlo korektno osvrnuti se i na pogreške«, da HDZ BiH ima snage kazati da je bilo određenih pogrešaka te da »nema ničega lošega u tome što ćemo kazati da neke stvari nisu najbolje«.
Glasnogovornik vodeće stran
ke hrvatskoga naroda u BiH izrazio je i uvjerenje kako je »HDZ BiH ostvario temeljnu zadaću u deset proteklih godina - da je bio istinski zastupnik hrvatskih prava i interesa u BiH, da mu je bila primarnom zaštita tih prava«. No, sve to i ne znači, kazao je za Vjesnik Zoran Tomić, da je ukupna misija HDZ-a BiH završena, tako da »o bilo kakvom zabranjivanju HDZ-a BiH ili prestanku njegova djelovanja nema ni govora«. HDZ BiH se, zaključio je, želi profilirati i postati još modernijom strankom, te »na još kvalitetniji način želi štititi interese hrvatskog naroda«.

Mario Marušić