Vjesnik: 14. 6. 2000.

Zbližavanje IDS-a i PGS-a prijetnja najjačem članu »Obitelji« - SDP-u?

RIJEKA, 13. lipnja - Uspostavljanje ponovne suradnje između IDS-a i PGS-a samo je najava stvaranja novog koalicijskog bloka regionalnih stranaka, koje će sada zasigurno biti neusporedivo politički mudrije i snažnije nego što su bile prije sedam godina kad je osnovana asocijacija regionalnih stranaka Hrvatske koju su činili IDS, te Riječki demokratski savez, Dalmatinska akcija i Slavonsko-baranjska hrvatska stranka. Nezrelost tih stranaka i krajnje nepovoljno političko ozračje vrlo brzo su doveli do raspada asocijacije, a prvi je iz dogovora iskočio upravo najjači član IDS.
Mnogi u ponovnom stvaranju hrvatskog regionalnog bloka vide opasnost i za »četvoricu«, jer se već pokazalo da su
regionalne stranke u pojedinim područjima u stanju ozbiljno pomrsiti račune velikim strankama.
Riječka javnost pak u približavanju PGS-a IDS-u vidi ozbiljnu prijetnju »Obitelji«, u kojoj je u posljednje vrijeme sve više nezadovoljstva među »rođacima«. Ri
ječka i opatijska javnost poprilično je iznenađena zbližavanjem IDS-a i PGS-a. Naime, te su stranke već duže vrijeme u sukobu na području Liburnije, od Mošćenićke Drage do Matulja, na kojem je donedavno IDS neprikosnoveno vladao, ali mu primat polako preotima ambiciozni PGS.
Doduše, u PGS-u su znali naglasiti da nisu u sukobu sa svim čelnicima IDS-a, posebice ne s Ivanom Jakovčićem, već da »u polemiku« uglavnom dolaze sa sada već bivšim potpredsjednikom IDS-a Axelom Luttenbergerom. S obzirom da je u Istri I
DS već dosta dugo u otvorenom sukobu sa SDP-om, a u Rijeci PGS u posljednje vrijeme ne skriva nezadovoljstvo zbog politike koju vodi najjači član »obitelji« SDP, to zbližavanje IDS-a i PGS-a zasigurno je prvi korak u pripremama za lokalne izbore, ali i nagovještaj da bi, ako se »obitelj« i ne raspadne, PGS vrlo lako mogao iz nje istupiti. Saborski zastupnik PGS-a Nikola Ivaniš naglašava pak da njihovo zbližavanje s IDS-om ne treba gledati kao otklon PGS-a od »obitelji«. On naglašava da će PGS biti do kraja korektan prema SDP-u kao koalicijskom partneru iz sporazuma od prije tri godine. Što se tiče predstojećih lokalnih izbora, moguće je da PGS potraži nove koalicijske partnere, ali i da nastupi sam. IDS i PGS vrlo slično gledaju na preustroj lokalne samouprave te na ustavne promjene koje bi trebale uslijediti, a više je nego očito da vrlo slično gledaju I na trenutačnu dominaciju SDP-a na hrvatskoj političkoj sceni. (D.H.)