Večernji list: 14. 6. 2000.

ZDENKO ADROVIĆ, PREDSJEDNIK UPRAVE RAIFFEISEN BANKE:
U idućoj godini očekujem inflaciju 6-7 posto
ZAGREB - Raiffeisen banka od početka godine zabilježila je 30-postotni porast štednje građana, koja je sada dosegla 250 milijuna DEM. Znatno im rastu čak i depoziti poduzeća te su u tom segmentu poslovanja već osvojili 10-postotni tržišni udio. Aktiva banke porasla je od početka godine 16,6 posto i sada iznosi 3,5 milijardi kuna. U Raiffeisen banci ističu da im je devizni platni promet u prvih pet mjeseci 57 posto veći nego lani. Kao i u ostalim bankama, i u Raiffeisen banci je, prema riječima predsjednika Uprave Zdenka Adrovića, tužni dio priče poslovanje s tzv. korporativnim klijentima. Oni mogu biti sretni, rekao je Adrović, da im ukupno odobreni zajmovi nisu u padu. - To je tragedija hrvatskoga gospodarstva i bankarstva - kaže Adrović.
U RBA ne mogu se pohvaliti ni porastom stambenih kredita. Za to, ističe Andrović, postoje
dva razloga. Prvi je što si ljudi zbog malih plaća ne mogu priuštiti kredite od stotinjak tisuća maraka, a drugi je početak sjajnog poslovanja Raiffeisen stambene štedionice, koja je u svibnju preuzela vodeću poziciju među hrvatskim stambenim štedionicama. Adrović je jučer predstavio i četiri nove usluge pod zajedničkim nazivom RBA dirket servisi - MultiCash, Telefonsko bankarstvo, GSM servis i Info servis.
Na konferenciji za novinare posebno je upozoreno i na novi broj njihova biltena - Novosti Raiffeise
n grupe, u kojemu se objavljuju i makroekonomske prognoze analitičara RZB-a za Hrvatsku. Iako su austrijski prognozeri u svibnju veći optimisti nego što su bili u ožujku (prognoziraju rast BDP-a od 1,5, a ne samo od 0,7 posto), i dalje, kako tvrde, ostaju pri prijašnjim ocjenama. Ocjenjuju, na primjer, da bi inflacija mjerena rastom cijena na malo mogla iznositi 8,7 posto, a mjerena rastom proizvođačkih cijena, 9,9 posto. Sljedeće godine očekuju inflaciju od 7, odnosno 6 posto. (G.D.)