Slobodna Dalmacija: 14. 6. 2000.

SASLUŠANJA PRED ISTRAŽNIM SUCEM U SPLITU O AFERI NA POLJUDU
Vidošević: Strahujem da ne strada i Hajduk

Rekao sam sve što su me pitali i nadam se da će moja izjava pridonijeti rasvjetljavanju cijelog slučaja, kazao je Nadan Vidošević novinarima nakon razgovora sa sucem - Zdeslav Alajbeg: U sve sam upao, a da nemam pojma ni o čemu - Hoće li blagajnik Hajduka Duje Bilić dobiti status zaštićenog svjedoka?

Piše: Marijo KAVAIN

SPLIT — Pred Markom Brdarom, istražnim sucem Županijskog suda u Splitu koji vodi istragu oko Hajduka, u utorak su se, kao što je bilo i najavljeno, pojavili Nadan Vidošević i Zdeslav Alajbeg, koji su na popisu dosad osumnjičenih osoba za razne nepravilnosti u poslovanju splitskoga nogometnog kluba.
Kao što smo pisali, kaznene prijave zbog kojih su u pritvoru završili Vedran Rožić, Bartol Kale
b i Ivan Buljan, Vidoševića terete da pri uplati novca igračima za transfere iz Hajduka nije platio poreze državnom i gradskom proračunu u iznosu od 4,5 milijuna maraka, dok se Alajbegu na dušu stavlja nesavjesno obavljanje dužnosti predsjednika Nadzornog odbora kluba.
— Rekao sam sve što su me pitali — kratko je novinarima izjavio Nadan Vidošević, nakon što je dao iskaz istražnom sucu — i nadam se da će moja izjava pridonijeti daljnjem tijeku istrage i rasvjetljavanju cijelog slučaja.
Sve ostalo već sam o
ovom nemilom događaju proteklih dana rekao novinama, i jedina mi je želja da na koncu svega ovoga, osim ljudi, ne nastrada i Hajduk, s obzirom na sve što se posljednjih dana događa u klubu, i s obzirom na polemike o tome kako klub treba izgledati.
Na pitan
je o eventualnim posljedicama činjenice da se protiv njega vodi kazneni postupak na njegovu funkciju u Hrvatskoj gospodarskoj komori, Vidošević je kazao kako vjeruje da je ovo zemlja prava u kojoj nitko nije kriv dok mu se to na sudu ne dokaže, te da stoga misli kako kazneni postupak neće utjecati na njegovu funkciju u Komori.
Zdeslav Alajbeg je bio još škrtiji na riječima. Prije saslušanja novinarima je kratko dobacio kako im nema što reći, jer je "u sve ovo upao, a da nema pojma ni o čemu". Sama obrana Vi
doševića i Alajbega, odnosno njihovi iskazi dani sucu Brdaru tako su ostali tajnom. Ročišta u istrazi oko Hajduka nastavit će se sve do kraja ovog tjedna, te će sudac Brdar saslušati dvadesetak svjedoka koje je do sada predložio zamjenik županijskoga državnog odvjetnika Mladen Bajić.
Ta lista, po njegovim riječima, nipošto nije konačna jer će Državno odvjetništvo, ovisno o saznanjima do kojih dođe tijekom istrage, eventualno odlučiti o pozivanju novih svjedoka. Tako je nepoznato i do kada će Kaleb, Buljan i
Rožić ostati u pritvoru, koji je određen upravo zbog eventualnog utjecaja na svjedoke.
Sasvim sigurno, mnogo toga ovisit će o iskazu blagajnika kluba Duje Bilića, koji je tijekom kriminalističke obrade u klubu čak pokušao počiniti samoubojstvo zbog navodn
ih prijetnji koje su mu upućene, a kasnije je zbog nervnog sloma hospitaliziran u bolnici. Kada će se pojaviti pred istražnim sucem, ovisit će prije svega o njegovu zdravlju.
Duje Bilić je tako, zapravo, ključan svjedok u cijelom postupku, i lako bi se mog
lo dogoditi da dobije status zaštićenog svjedoka, u slučaju ako bi i njegov rad u klubu iz kuta policije i Državnog odvjetništva imao elemente kaznenog djela.