Jutarnji list: 16. 6. 2000.

SLUČAJ CANJUGA Preko tvrtke Mipan izvlačen novac karlovačke Tvornice plinskih turbina

Slavko Canjuga poslovao s tvrtkom Vanje Špiljka s Djevičanskih otoka

KARLOVAC - Prema nalogu Slavka Canjuge, direktori Tvornice plinskih turbina Ivan Rast i Ivan Protulipac sklopili su ugovore štetne za TPT s poduzećem Mitan Investment Ltd. s Djevičanskih otoka, čiji je direktor i jedan od vlasnika Vanja Špiljak, sin Mike Špiljka te nekadašnji potpredsjednik Uprave Ine.

Te su ugovore, prema kojima je Špiljkovo poduzeće iz karlovačke tvornice izvuklo 1,868.324 kune (354.538,85 dolara), sklopili 20. listopada i 1. prosinca 1995. godine u Zagrebu Rast i Protulipac s jedne te Špiljak s druge strane. Tada je ugovoreno da će Mitan Investment Ltd. za pet posto provizije kontrolirati posredovanje i naplatu poslova između Gazexporta iz Rusije, Ine i TPT-a. No, pet godina prije toga za isti su

posao sklopljeni valjani ugovori između Mašinoimporta iz Moskve kao kupca te Ina Commercea kao prodavatelja koji je radio prema nalogu i uime tadašnje Jugoturbine. Ugovor iz 1990. godine odnosio se na isporuku 500 kompleta rotora NK-12 ST, a iz njega je vidljivo da su drugim tvrtkama zbog posredovanja pri realizaciji posla već bile isplaćene provizije.

No, kada su 1995. godine Canjugini direktori i Vanja Špiljak, danas uspješni švicarski biznismen, ponovno potpisali ugovore, Mitan Investmentu Ltd. isplaćeno je preko Privredne banke u američkim dolarima 1,868.384,20 kuna. Okolnosti sklapanja tih ugovora za posao koji nikada nije bio obavljen, trebali bi se početi rasvjetljavati krajem ovoga i početkom sljedećega tjedna kada je predviđeno saslušanje svjedoka.

Kako brat Zlatka Canjuge ne bi mogao utjecati na svjedoke koji će dati svoje iskaze, istražni sudac Juraj Boljkovac odredio mu je pritvor koji istječe 9. srpnja.

M. Borovac