Novi list: 16. 6. 2000.

Haška pljuska

Piše: Neven Šantić

Graham Blewitt, zamjenik glavne tužiteljice Haškog tribunala, prvi je predstavnik službenih međunarodnih krugova koji je javno doveo u pitanje dosad gotovo idiličnu sliku o Hrvatskoj. Problem su dokumenti o zbivanjima nakon “Oluje”. Blewitt u razgovoru za jedne bosansko-hercegovačke novine spočitava hrvatskoj Vladi što još nije spremna isporučiti te dokumente, pa iz toga izvlači zaključak da Hrvatska još uvijek u potpunosti ne surađuje sa Sudom u Haagu. A dok tako ne bude ništa od poništavanja zahtjeva Suda za sankcijama protiv Hrvatske upućenog Vijeću sigurnosti UN.

S jedne strane, na domaćoj političkoj sceni, Vlada (i vlast u cjelini) trpi, malo je reći, kritike i zbog Deklaracije o suradnji s Haškiin sudom i drugih poteza koji svjedoče o kooperativnosti s međunarodnom zajednicom. Napada ju se, uglavnom s desna, da “prodaje” Hrvatsku i vodi je u “Balkanske integracije”. Kulminaciju tog “prezira” pripadnika bivše vlasti i njihovih simpatizera doživio je sam ministar pravosuđa Stjepan Ivanišević, kojeg Mladen Naletelić Tuta nije htio primiti u haškom zatvoru jer je “zauzet igranjem odbojke”.

Na drugoj strani, eto, počela su stizati upozorenja da hrvatska vlast obećano međunarodnim faktorima ne ispunjava baš u predviđenim rokovima i “primjereno kvalitetno”. Od toga do sve glasnijih negodovanja te oštrijih tonova na račun nove vladajuće garniture nije daleko.

U čemu je problem? Je li se vlast uplašila žamora desnice, pa radije taktizira s međunarodnom zajednicom nego da stvara nove konflikte u zemlji? Krije li se “kvaka 22” u samoj vladajućoj šestorci koja u međusobnoj “trgovini” svim i svačim ima podijeljena mišljenja o “nacionalnim interesima” i kada su u pitanju dokumenti od značenja za rad Haškog suda?

Je li, dakle, riječ o ozbiljnom pristupu problemu zbog čega se kasni ili o nevoljkosti, pa se traže načini “eskiviranja”, tek ćemo vidjeti. U svakom slučaju, bilo bi dobro da se sve završi s haškom pljuskom, a ne s mogućim klasičnim nokautom, i to nekome tko je tako puno obećavao.