Slobodna Dalmacija: 17. 6. 2000.

VRHUNAC KRIZE HOTELA "HALUDOVO" U MALINSKOJ
Zaposlenici od ponedjeljka u štrajku

Nezamislivo je da tvrtka, osim što ne isplaćuje plaće, ne podmiruje ni ostale obveze prema trećim osobama, što upozorava na njezin potpuni slom kao posljedicu krivog vođenja. Radi zaštite interesa radnika i njihove budućnosti, prisiljeni su na štrajk, drži štrajkaški odbor

Piše: F. MATEJČIĆ

— Uposlenici Hotela Haludovo u Malinskoj u svojoj predstavci Joži Periću, predsjedniku Nadzornog odbora, ističu kako je neredovita isplata plaća povod za njihovo nezadovoljstvo, ali ne i za štrajk što je najavljen. Jer, ističu oni, radnici će taj slučaj riješiti pojedinačnim tužbama i tako ostvariti svoja prava. Međutim, ostaje i dalje problem ostvarivanja drugih važnih prava radnika u budućnosti. Na to ukazuje dosadašnji način vođenja tvrtke, a program razvoja i investicijske politike nema u smislu vizije za daljnji opstanak tvrtke i njezino normalno gospodarsko poslovanje. Jer nezamislivo je da tvrtka, osim što ne isplaćuje plaće, ne podmiruje ni ostale obveze prema trećim osobama, što upozorava na njezin potpuni slom kao posljedicu krivog vođenja. Zbog svega su prisiljeni početi štrajk koji će trajati sve do ispunjenja konkretnih uvjeta — preispitivanje poslovanja i odgovornosti odgovornih osoba u tvrtki, donošenje programa sanacije ili razvoja iz čega će se vidjeti daljnje zadaće i rokove za perspektivu radnog odnosa za radnike, imenovanje nove uprave, zaključivanje kolektivnog ugovora do 1. srpnja o.g.
Kako su radnici zamislili početak štrajka? Doručak bi svim gostima bio se
rviran nešto ranije nego obično, nakon čega bi se utvrdilo broj ljudi kojima valja podijeliti lunch-pakete za 19. lipnja (ponedjeljak), a nakon toga nikakvih usluga u toj tvrtki ne bi bilo! Očito je da bi se i ono malo gostiju trebalo iz hotela iseliti jer ih ne bi imao tko posluživati! Bio bi to drugi slučaj općeg štrajka ugostitelja kod nas nakon "Imperijala" u Rabu. Hoće li do toga doći? Hoće li se uspjeti do ponedjeljka učiniti nešto da se osigura barem minimalnu prozivodnju? Jer većinski vlasnik PIF Velebit ističe kako neće ništa ulagati — sve je prerizično?!