Novi list: 17. 6. 2000.

ZAKON O HRT-u POSVAĐAO SDP-ovce

Arlovićeve packe potpredsjednici Vlade

Prilikom preksinoćnje saborske rasprave o zakonu o HRT-u, šef Kluba zastupnika SDP-a Mato Arlović, neočekivano je ušao u sukob s potpredsjednicom Vlade Željkom Antunović, žestoko kritizirajući Vladin prijedlog zakonodavnog uređenja statusa HRT- a.

Arlović je, naime, u Vladinom prijedlogu našao svu silu propusta, neriješenih pitanja, odredaba koje su u koliziji s postojećim zakonodavstvom, pa čak i protuustavnih ideja. On je među ostalim upozorio da se HRT ne može osnovati kao javna ustanova, kako je to zamislila Vlada, dok ta ustanova nema registriranu imovinu, da se ne može isključiti utjecaj zastupnika kroz Vijeće HRT-a, da se ne može govoriti kako zakon neće ništa koštati, kada se zna koliki su gubici HRT-a. Braneći Vladu, Antunovićka je ustvrdila da iza Vladinog prijedloga stoje stručna mišljenja nezavisnih pravnih stručnjaka koji misle drukčije od Arlovića. On je, međutim, i dalje tvrdio da je potpredsjednica Vlade posvađana sa zakonom, i da je prijedlog koji brani - nestručan. Da sukob Arlović - Antunović nije bio samo bezazlena epizoda, pokazalo se nešto kasnije, kada je Željka Antunović konstatirala da je zastupnici nisu uspjeli uvjeriti u svoje stavove. Arlović ju je nato opomenuo da Vlada treba uvjeriti zastupnike, a ne oni nju. “A vi nas niste uspjeli uvjeriti. Izvolite sjesti”, rekao je Arlović, vidno naljutivši potpredsjednicu Vlade.

- Vlada je dobila mandat da pripremi konačni prijedlog zakona, a to je najvažnije - ustvrdila je jučer Željka Antunović komentirajući za naš list rezultate parlamentarne rasprave o HRT-u. O sukobu s Arlovićem nije se htjela izjasniti. “Raspravu ne bih komentirala, jer to je prošlo. Sve što je korisno rečeno u raspravi pomoći će da Zakon o HRT-u bude što bolji”, zaključila je diplomatski potpredsjednica Vlade. Od Mate Arlovića nismo dobili objašnjenje spora s Vladom, niti razlog zbog kojih se upustio u otvoreni napad na zakonski prijedlog što ga predlažu njegovi koalicijski kolege, jer nam je zbog brojnih obaveza bio nedostupan. Tako se zasad može samo nagađati kako se moglo dogoditi da najžešće kritike Vlada pobere baš iz parlamentarnih redova vlastite koalicije, a SDP-ova potpredsjednica Vlade dobije “packe” u vlastitoj stranci.

Lj. B. M.