Vjesnik: 17. 6. 2000.

Kunst: Vlada se bavi praznim politiziranjem umjesto da ponudi viziju razvoja države

ZAGREB, 16. lipnja - Ako se Vlada ogluši na zahtjeve sindikata i uskoro ne nađe izlaz iz katastrofalnog gospodarsko-socijalnog stanja u državi, Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH) u jesen će organizirati masovne demonstracije. Takva poruka upućena je Vladi u petak s izvanrednog kongresa URSH-a, sazvana zbog velikog nezadovoljstva stanjem u državi i dosadašnjim potezima vlasti.
Osim što pokazuje začuđujuće nesnalaženj
e i bavi se ispraznim politiziranjem, Vlada nije ponudila viziju razvoja države, kako bi energičnim mjerama krenula u sanaciju zgarišta desetogodišnje vlasti bivšeg režima, kazao je čelnik URSH-a Boris Kunst. »Koalicijski "Vlado"« je i zlonamjeran dečko, problematična odgoja, sklon autoritarnim potezima i omalovažavanju tripartizma i socijalnog dijaloga«, nastavio je on, optuživši Vladu da se bavi i poticanjem medijske hajke na URSH i njega osobno, samo zato što nije pognute glave pljeskao Vladi nakon sto dana.
Od šestorice smo, istaknuo je, očekivali korjenite i energične promjene nakon deset godina pljački, no Vlada se stalno ispričava kako nailazi na nove probleme kao da je »ulazeći u minsko polje očekivala petarde«. Ti su ljudi godinama sjedili pri vlast
i, a na vlast su došli nepripremljeni, nastavio je, upitavši je li šestorici važniji politički profit iz izborne pobjede ili opće dobro.
»Donedavna hrvatska demokratska opozicija kapitalizira svoju izbornu pobjedu tako što dio stranačkih kadrova sumnjiva
profesionalnog iskustva gura u piramidu izvršne vlasti«, ustvrdio je on, dodavši da Vlada nije promijenila ni model socijalno neosjetljive i rastrošne države, koji joj je »škegronomika« ostavila u naslijeđe.
»I dalje se, sada legalno i javno, financira vo
jska susjedne države, novac se odlijeva u velik obavještajni, vojni i policijski aparat, na tisuće jalovih parazitskih radnih mjesta u državnoj upravi, na održavanje stotine automobila, opremanje luksuznih ureda i podmirivanje kreditnih kartica dojučerašnjih opozicionista, koji niti ne kriju da im prija opojni komfor vlasti«, dodao je.
Vlada nije ponudila rješenje za nezaposlenost, koja je, drži Kunst, premašila broj od pola milijuna radnika. Samo u četiri prva mjeseca ove godine 18.000 radnika ostalo bez
posla, a otvoreno je 265 stečajeva. Nakon poskupljena benzina, povećat će se troškovi četvročlane obitelji koji su sada 6.129 kuna, što se jedva može pokriti sa dvjema prosječnim plaćama. Oko 200.000 radnika ne prima plaću, a 70 posto umirovljenika prima manje od 1.200 kuna, ističe Kunst.
Izvanredni kongres, zaključio je Kunst, nije sazvan zbog anarhosindikalističkih napada na Vladu, kako sindikatima podmeću oni koji ih ne razumiju ili na taj način nervozno otkrivaju vlastitu nesposobnost, nego zato da Vlad
i pošteno i bez figa u džepu pošaljemo konstruktivnu, ali i tvrdu poruku. Inače, oko 90 delegata prihvatilo je rezoluciju u kojoj se navodi desetak zahtjeva Vladi.
Na izvanrednom kongresu, unatoč brojnim pozivima, nije bio mnogo gostiju. Zapaženi su Silvi
je Degen (ASH), Dobroslav Paraga (HSP 1861.), Nikola Ružinski (DC), Darinka Orel (HSLS), Rudolf Mažuran (HSU), ekonomisti Vlado Veselica, Branko Horvat, Anđelko Runjić, Guste Santini i predstavnici drugih sindikata i poslodavaca. Iz redova vlasti bila je samo pomoćnica ministra rada i socijalne skrbi Mirjana Bogdanović-Kamber, koja je poručila kako su ovoj Vladi sindikati socijalni partner na kojega računa. Obrativši se sa »druže Kunst«, Branko Horvat je kazao da je »HDZ izvršio prevrat i počeo graditi grabežljivi kapitalizam iz 19. stoljeća, a da je tim putem nastavio i lijevi centar«, zauzevši se za povratak radničkog samoupravljanja. Vlado Veselica kazao je kako se nastavlja socijalno raslojavanje i stvara dojam da je gospodarstvo pred bankrotom.

Ljubinka Marković