Večernji list: 17. 6. 2000.

OPĆINSKI SUD O OSTAVINSKOJ RASPRAVI NAKON BIVŠEG HRVATSKOG PREDSJEDNIKA
Tuđmanova ostavština: vila u Nazorovoj, 2-3 tisuće maraka i 400.000 kuna
* 400.000 kuna na ime povrata novca koji je u otkupu vile plaćen za zemljište uplaćeno je na Tuđmanov račun nakon njegove smrti
Kako doznajemo u Općinskom sudu u Zagrebu, u ostavinskom postupku nakon smrti predsjednika dr. Franje Tuđmana održano je ročište, a sutkinja Dubravka Burcar u ovom trenutku očekuje zemljišno-knjižni izvadak za vilu u Nazorovoj 59 kako bi napisala rješenje o nasljeđivanju. Podatke u sudu dobili smo jer je predsjednik Suda Đuro Sessa ocijenio da je riječ o opravdanom zanimanju javnosti. Vilu bi, prema izjavama koje su potpisali da se nasljedstva kuće prihvaćaju, naslijedili supruga Ankica Tuđman i djeca Miroslav, Nevenka i Stjepan Tuđman, koji vilu dijele na jednake dijelove. Supruga i djeca, prema Zakonu o nasljeđivanju, idu u prvi nasljedni red i svi koji su u tom redu imovinu dijele na jednake dijelove ako se drukčije ne dogovore. Novac na računima, prema dogovoru, naslijedila bi samo udovica pokojnog predsjednika.
Osim vile, na popisu imovine koja glasi na po
kojnog predsjednika i nekoliko je štednih knjižica, sa, kako kaže sutkinja, vrlo sitnim iznosima koji zajedno ne premašuju dvije-tri tisuće maraka i koje bi naslijedila supruga Ankica.
Tu je i kunski račun s iznosom od oko 400.000 kuna, koji je iz državno
g proračuna uplaćen 22. prosinca na Tuđmanov račun, dakle nakon njegove smrti, na ime povrata novca koji je u otkupu vile plaćen za zemljište. Bivši ministar financija Borislav Škegro potvrdio je da je Ankica Tuđman, nakon te uplate, pisala Ministarstvu financija i navela da ne želi povrat novca od zemljarine i da novac želi vratiti, no njime nije mogla raspolagati nakon Tuđmanove smrti.
Prema tvrdnjama medija, zahtjev za povratom novca, bez znanja obitelji, poslao je 18. srpnja 1998. godine s Brijuna dr.
Tuđman. Prema tvrdnjama upućenih, učinio je to na poticaj iz Ministarstva financija. Zahtjeve za povrat novca plaćena u otkupu za zemljište trebalo je poslati od 20. svibnja do 20. srpnja 1998. godine, što znači da je zahtjev tadašnjeg predsjednika upućen u roku i da zakonskih razloga za povrat novca nema. Rok je bio prekluzivan, što znači da oni koji su zakasnili, povrat novca nisu dobili. Škegro je izjavio kako je službeniku koji je to radio naložio da triput sve provjeri kako bi sve bilo zakonito.
Do za
vršetka ostavinske rasprave - koja će završiti kad stigne zemljišno-knjižni izvadak - obitelj tim novcem ne može raspolagati, što znači ni vratiti ga u proračun, ako je Ankica Tuđman ostala pri svojoj odluci da novac vrati.
Vila u Nazorovoj dugogodišnji j
e dom obitelji Tuđman, a otkupljena je 1992. godine, kad su im mediji spočitavali što je otkupljena samo dan prije isteka zakonskog roka. Vila s velikom okućnicom otkupljena je za 214.000 DEM, od čega je 100.000 DEM vraćeno. Poznati devizni račun u Zagrebačkoj banci sa 230.000 DEM glasio je na ime supruge pokojnog predsjednika.
S. Perica