Vjesnik: 19. 6. 2000.

Više od 10.000 Ijudi na misi za ubijene u Kočevskom rogu

LJUBLJANA, 18. lipnja - Memorijalnom svečanošću i koncelebriranom svetom misom koju je vodio ljubljanski nadbiskup Franc Rode u nedjelju je u Kočevskom rogu obilježena 55. obljetnica masovnih egzekucija koje su se neposredno nakon Drugog svjetskog rata događale na više mjesta u Sloveniji, a u kojima je bez saslušanja i presude ubijeno više desetaka tisuća ljudi, najviše zarobljenih vojnika tzv. “poraženih vojski” s područja nekadašnje Jugoslavije ali i civila.

Memorijalnom obilježavanju tih tragičnih događaja, koji se od 1990. godine redovno održavaju blizu jame ispod Krena, jednom od najpoznatijih gublilišta iz tog vremena ove je godine prisustvovalo više od 10.000 ljudi, među njima i predsjednik nove slovenske vlade Andrej Bajuk. Zabilježena je i prisutnost predstavnika Hrvatske biskupske konferencije i Srpske pravoslavne crkve u Sloveniji.

Nadbiskup Franc Rode proglasio je za vrijeme koncelebrirane svete mise “svjedoke vjere 20. stoljeća”. Riječ je o 217 žrtava, svećenika i laika, nastradalih zbog svog vjerskog uvjerenja, uglavnom 1945. godine. Katolička crkva u Sloveniji tako je razglasila mučenike vjere po uzoru na čin pape Ivana Pavla II. koji se kršćana nastradalih zbog vjere sjetio na posebnom ekumenskom susretu početkom svibnja. Govoreći o ubojstvu između deset i petnaest tisuća slovenskih domobrana nastradalih u Kočevskom rogu nadbiskup Rode je istaknuo da i dalje postoje pokušaji selektivnog prikazivanja tih događaja, odnosno da se govori o zločinima fašizma i nacizma, dok se još veće žrtve i zločini komunizma prešućuju.

“Riječ je o neizmjernoj tragediji za slovenski narod. Pritom je svaki pokušaj traženja opravdanja prazan. Tu ne vrijedi nikakvo opravdavanje povijesnim okolnostima koje ne mogu objasniti, a kamo li opravdati logiku takvih postupaka. Još nečasnije je licemjerje govoriti o zločinima fašizma i nacizma, a ni riječju ne spomenuti ništa manje grozote komunizma protiv vlastita naroda”, rekao je uz ostalo Rode. (Hina)