Jutarnji list: 19. 6. 2000.

JAVNA TELEVIZIJA Premijer Ivica Račan odgovara na tvrdnje Dražena Budiše da SDP kontrolira HTV

RAČAN: SDP NE KONTROLIRA HRVATSKU RADIOTELEVIZIJU

Premijer Račan naglašava da ni sam nije do kraja zadovoljan situacijom i načinom rada na HRT-u te može razumjeti tuđa nezadovoljstva. Istup predsjednika HSLS-a Dražena Budiše, kaže Ivica Račan, odrazit će se dobro na odnose između koalicijskih partnera

Piše: Nataša Božić

- Tvrdnja da SDP kontrolira Hrvatsku televiziju je nonsens, jer to jednostavno nije točno - ustvrdio je premijer i predsjednik SDP-a Ivica Račan, reagirajući na izjavu svojega koalicijskog partnera Dražena Budiše da HRT podilazi SDP-u.

Ističući kako se ne želi upuštati u polemiku s Budišom, premijer Račan naglašava da ni on osobno nije do kraja zadovoljan situacijom i načinom rada na HRT-u te da stoga može razumjeti tuđa nezadovoljstva.

Na pitanje kako će se Budišin istup odraziti na odnose među koalicijskim partnerima, Račan odgovara – dobro.

Nema privilegiranih

Izjava predsjednika HSLS-a Dražena Budiše koji smatra da HRT podilazi najjačoj stranci pobjedničke koalicije i zbog toga traži izbor nove uprave, izazvao je u političkim i medijskim krugovima podijeljene reakcije.

Poput premijera Račana, na HRT-u također tvrde da nema govora ni o kakvoj novoj pristranosti. Glasnogovornik HRT-a Krešimir Macan kao argument za nepristranost HRT-ova programa navodi istraživanje objavljeno prije desetak dana iz kojega je vidljivo da SDP kao politička stranka, nije u emisijama zastupljena više od ostalih parlamentarnih stranaka.

- Nitko ne može imati primjedbi na prezastupljenost na HRT-u. Od promjene vlasti 3. sječnja napravljen je veliki napredak u programskom sadržaju. Uvijek, doduše, postoje neke finese koje nekoga mogu zasmetati, ali više nema očite pristranosti i javnog navijanja tvrdi Macan. Urednik unutarnjo-političke redakcije HRT-a Tihomir Ladišić, čiji su urednički angažman neki tumačili kao nagradu za ulogu glasnogovornika koalicije SDP-HSLS u predizbornoj kampanji, nije želio komentirati, kako kaže, političke izjave političara o HRT-u.

Na pitanje kako komentira optužbe da je na uređivačku poziciju došao jer je bio glasnogovornik pobjedničke koalicije i da taj njegov angažman sada utječe na program HRT-a, Ladišić je odgovorio kako nije na HRT-u od izbora, nego već deset godina.

- Cijeli svoj život trudim se raditi pošteno i objektivno novinarstvo, to sam činio prije, to činim sada i činit ću i ubuduće - rekao je Ladišić.

HRT najviše podilazi Vladi

S druge strane, potpredsjednik IDS-a Damir Kajin, inače žestoki kritičar vlasti unatoč tome što njegova stranka sudjeluje u njoj, također smatra da HRT ima svoje ljubimce i da je pristrana u programima.

- Ja to ne bih dijelio u odnosu na stranke, ali činjenica je da HRT najviše podilazi Vladi. Evidentna je prezastupljenost Vlade i ministara u odnosu na parlament, političke stranke, udruge i ostale institucije - ističe Kajin, ipak dodajući da je nakon izbora učinjen znatan napredak na HRT-u u odnosu na prijašnje stanje. Što se tiče Budišina zahtjeva za smjenom Uprave, Kajin naglašava kako će svatko tko se zauzima za javnu televiziju imati podršku IDS-a. Kajin, također, dodaje da "nijedna uprava nije vječna te da nijedna politika ne smije imati presudan utjecaj na kreiranje programa javne televizije".