Jutarnji list: 20. 6. 2000.

BIVŠA HRVATSKA VLADA Najveći broj bivših ministara iz vlade Zlatka Mateše i dalje prima državne plaće

ŠKEGRO, PORGES, ŽIC-FUCHS, HERAK I ŠKARA I DALJE ŽIVE OD PUNE MINISTARSKE PLAĆE

Samo jedan član Matešine vlade odmah nakon prestanka ministarske dužnosti vratio se na staro radno mjesto, a to je bivši ministar zdravstva dr. Željko Reiner koji je nastavio raditi na Internoj klinici Rebro

Piše: Nikola Jelić

ZAGREB - Iako više nisu na vlasti, najviše bivših ministara iz Vlade Zlatka Mateše i dalje prima državne plaće.

Od 20 članova zadnje HDZ-ove Vlade, osam njih plaću primaju od Sabora, a pet od Vlade. Ministarske plaće primaju Borislav Škegro (financije), Nenad Porges (gospodarstvo), Joso Škara (rad i socijalna skrb), dr. Milena Žic Fuchs (znanost), te Ivan Herak, ex-ministar turizma koji je u međuvremenu pritvoren zbog sumnji u financijske malverzacije. Ministarska plaća sada iznosi 15 275 kuna, a plaća potpredsjednika Vlade 16 802 kune.

Pravo na naknadu bivši članovi Vlade imaju prema Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika, i to godinu dana nakon prestanka obnašanja te dužnosti ako se u međuvremenu ne zaposle.

Škegri plaća iz Vlade

Prema novom zakonu, doduše, samo prvih šest mjeseci imaju pravo na punu sada važeću ministarsku plaću, a preostalih pola godine na 50 posto od tog iznosa. Spomenutim bivšim ministrima naknada se isplaćuje iz sredstava ministarstva na čijem su čelu bili, izuzev za Borislava Škegru kojemu se naknada isplaćuje iz sredstava Vlade RH, jer je bio i vicepremijer.

Nakon odlaska iz Banskih dvora, ministarsku naknadu primala su još tri člana bivše Vlade: Ivan Đurkić (poljoprivreda), Ivan Pavlović (promet i veze) i Nansi Ivanišević (prosvjeta). No, u međuvremenu su se vratili na prijašnji posao. Pavlović je naknadu primao samo do 29. veljače, jer ponovo radi u Luci Ploče. Đurkić je naknadu dobivao do 30. travnja, kada se vratio na posao ravnatelja Zavoda za sjemenarstvo u Osijeku. Nansi Ivanišević primala je ministarsku naknadu do 31. svibnja, a sada ponovno radi u županijskom Uredu za prosvjetu i kulturu Splitsko-dalmatinske županije.

Samo jedan na staro mjesto

Najviše članova bivše Vlade, osam, zamjenilo je ministarsku plaću zastupničkom, jer su na parlamentarnim izborima izabrani za saborske zastupnike.

Pravo na zastupničku plaću sada imaju bivši premijer Zlatko Mateša, dr. Mate Granić (vanjski poslovi), dr. Jure Radić (obnova), dr. Ljerka Mintas-Hodak (potpredsjednica), Milan Kovač (odnosi s BiH), Ivan Penić (policija), Pavao Miljavac (obrana) i dr. Juraj Njavro (branitelji). Plaća zastupnika iznosi 12 831 kunu. Tri Matešina ministra otišla su u mirovinu: dr. Zvonimir Šeparović (pravosuđe), Božo Biškupić (kultura) i Marko Širac (graditeljstvo). Samo jedan član Matešine Vlade odmah po prestanku ministarske dužnosti vratio se na staro radno mjesto: bivši ministar zdravstva dr. Željko Reiner nastavio je raditi na Internoj klinici Rebro.