Glas Istre: 21. i 22. 6. 2000.

APEL HSP-a I ZELENIH ZBOG NEUSTAVNOG SMJENJIVANJA NJIHOVIH LEGITIMNIH VODSTAVA

Paraga i Rupnik žele na čelo stranaka

ZAGREB (Hina) - Hrvatska stranka prava 1861 i Hrvatska stranka zelenih, uputili su jučer zajednički apel javnosti zbog, kako ističu, “neustavnih i nezakonitih radnji smjenjivanja legitimnih vodstava tih stranaka administrativnim aktom nasilija”. Obje stranke uputile su podršku ministru pravosuđa Stjepanu Ivaniševiću na naporima njegova Ministarstva da procesuira sve nezakonite radnje počinjene u svim područjima društva.

Anton Josip Rupnik, koji se predstavio kao legalno izabrani predsjednik Zelenih, izvijestio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da je rješenjem tadašnjeg Ministarstva uprave u veljači prošle godine, suprotno Ustavu i Statutu stranke, ovlaštenom osobom za predstavljanje i zastupanje stranke postavljen bivši tajnik Zelenih Zlatko Sviben. Rupnik kaže da je u rušenju legalnog vodstva Zelenih korišten isti madel kao i kod HSP-a 1861 kada je 1993. umjesto Dobroslava Parage na mjesto predsjednika stranke postavljen Anto Đapić. Rupnik je najavio da će u Ministarstvu pravosuđa pokrenuti obnovu postupka i izvijestio da je poslao tužbu Ustavnom sudu i kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu protiv odgovornih za nezakonito preuzimanje vodstva Zelenih.

Predsjednik HSP-a 1881 Paraga rekao je da stranka podupire ministra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Ivicu Pančića u postupku ukidanja invalidnina lažnim braniteljima. HSP 1861 osuđuje prijedlog predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a Vladimira Šeksa da se u Saboru glasuje o povjerenju Pančiću, rekao je Paraga.