Slobodna Dalmacija: 23. 6. 2000.

SLOVENIJA: TAJNE KOČEVSKE ŠUME OPET UZDRMALE POLITIČKU SCENU
"Domobrani" ne štede "partizane"

Prema nadbiskupu Francetu Rodeu, antifašistička revolucija 1941. godine značila je tragediju za slovenski narod - Prema biskupu Vekoslavu Grmiču, antifašistička borba je vođena protiv onih koji su osudili slovenski narod na izginuće i smrt

LJUBLJANA: Goran IVANOVIĆ

LJUBLJANA — Umjesto melema nacionalne pomirbe, u Sloveniji se iznova otvaraju stare rane, koje i nakon 60-ak godina nezacijeljene muče njezino društvo. Podjele na partizane i domobrane te međusobne optužbe za "prijevaru slovenstva" izbile su u prvi plan nakon nedavnog obilježavanja 10. obljetnice "pomirbene svečanosti" u Kočevskom Rogu, poznatom poratnom stratištu slovenskih kolaboracionista, ali i nedužnih civila.
Tada je euharistijsko slavlje vodio ljubljanski nad
biskup France Rode, koji je, među ostalim, antifašističku revoluciju 1941. godine označio tragedijom za slovenski narod. A nakon zvukova originalnih snimaka negdašnjeg domobranskog pjevačkog zbora, prigodni je govor održao Justin Stanovnik, koji se posebice obrušio na prijašnju izjavu predsjednika Milana Kučana da "politika koja ne uvažava oslobodilačku borbu kao temelj slovenske državnosti nikada neće biti niti slovenska niti europska", da bi na koncu oslobodilačku borbu 1941.—1945. proglasio prijevarom.
I
ako je bio pozvan u Kočevski Rog, predsjednik Kučan je radije otišao na otvorenje izložbe Expo u Hannover. No, na spomen-svečanosti je zato bio vrh slovenske vlade, na čelu s premijerom Andrejem Bajukom, kojem su uz bok stajali ministri obrane Janez Janša i vanjskih poslova Lojze Peterle. Uz njih su bili i ostali čelnici stranaka "slovenskog proljeća", koje čine desnosrednju vladinu koaliciju te koriste svaku priliku za povratak u prošlost i dvojbeno vrednovanje suvremene slovenske nacionalne povijesti. Za sve oporbene stranke je potpuno neprihvatljivo da ni predsjednik vlade niti ministri nisu reagirali na "krajnje sporne ocjene" govornika, što je čelnik Udružene liste socijaldemokrata Borut Pahor protumačio kao "uporabu žalosne epizode političkih sporova iz bliže prošlosti u dnevnopolitičke svrhe".
Neprimjerene izjave u Kočevskom Rogu je osudio i biskup Vekoslav Grmič, koji je stao u obranu antifašističke borbe, rekavši kako kritičari u njoj vide samo borbu za uvođenje "nekakvog zločinačkog sustava", premda
je "istini za volju, ta borba vođena protiv onih koji su osudili slovenski narod na izginuće i smrt". "A oni koji su ga tako osudili su istodobno bili i smrtni neprijatelji svega što je kršćansko pa prema tome i Katoličke crkve", rekao je dr. Grmič, koji nije propustio istaknuti da je među partizanima bilo mnogo vjernika katolika.
Posebno žustro je reagirao predsjednik Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič, koji je na adrese 26 veleposlanstava u Ljubljani već poslao pisma sa zamolbom da njihove držav
e "spriječe neofašizaciju Slovenije", a posebno zastupničko pitanje o razlozima prisutnosti počasne satnije Slovenske vojske u Kočevskom Rogu će biti adresirano na ministra Janšu.
Tajne kočevske šume su tako još jednom snažno uzburkale slovensku političku
scenu, na kojoj su uloge prema starom ideološkom obrascu oštro podijeljene na "domobrane" i "partizane", tako da popuštanja nema. Doduše na pomirbu barem naizgled pozivaju ploče u Kočevskom Rogu s natpisom "Otpusti", premda se otpuštanje grijeha onih koji su ih postavili nekršćanski uvjetuje "pokajanjem krvnika", što ne može zacijeliti stare rane.