Jutarnji list: 26. 6. 2000.

ŽUPANIJSKI SUD U ZAGREBU Nakon tragičnog slučaja otkrivena prazna blagajna najvećeg županijskog suda u Hrvatskoj

OTKRIĆE NAKON SMRTI ŠEFICE RAČUNOVODSTVA

IZ BLAGAJNE NESTALI MILIJUNI MARAKA

Predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Miroslav Šumanović otkrio je manjak tek nakon smrti šefice računovodstva, kada se otvorila blagajna. Zaprepastio se kada je, umjesto pozamašnih svota novca i dragocjenosti, u sefu zatekao prazne kuverte

Piše: Ivanka Toma

ZAGREB - Iz blagajne Županijskog suda u Zagrebu nestala je velika svota deviznog i domaćeg novca, a prema nekim izvorima riječ je o iznosu od čak dva i pol milijuna njemačkih maraka.

Nestanak novca otkriven je nakon iznenadne smrti šefice računovodstva zagrebačkog županijskog suda.

- Čim je utvrdio manjak u blagajni, predsjednik suda je obavjestio Ministarstvo pravosuđa i mi smo oformili komisiju koja ispituje sve okolnosti slučaja - rekao nam je zamjenik ministra pravosuđa Ranko Marijan ne želeći se upuštati u detalje slučaja, niti navoditi o koliko iznosi manjak. Marijan je rekao samo da postoji osnovana sumnja da u blagajni nedostaje veća suma deviznog i domaćeg novca.

Zaprepastila ih prazna blagajna

- Posao komisije je obiman i oni već tjednima utvrđuju stanje u računovodstvu Županijskog suda u Zagrebu. Kada završe posao Ministarstvo pravosuđa će u javnost izaći s priopćenjem u kojem ćemo navesti sve činjenice - naveo je Marijan.

Dodao je i da je o svemu obavještena policija, no zbog smrti osumnjičene osobe - šefice računovodstva - za sada nisu poduzimali nikakve radnje.

Predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Miroslav Šumanović manjak je otkrio tek nakon smrti šefice računovodstva, kada se otvorila blagajna. Navodno je ostao zaprepašten kada je, umjesto pozamašnih svota novca i dragocjenosti, u sefu zatekao prazne kuverte.

Predsjednik suda Šumanović za sada, međutim, nije želio iznositi previše detalja.

- Mogu samo reći da je šefica računovodstva iznenada preminula u travnju i da smo odmah raspisali natječaj za to radno mjesto jer nitko od osoba koje već rade na sudu nema potrebnu stručnu spremu. O tome smo obavijestili Ministarstvo pravosuđa koje je oformilo posebnu komisiju radi utvrđivanja stanja u računovodstvu te kako bi se mogla izvršiti primopredaja dužnosti - rekao nam je Šumanović dodajući da za sada ne može govoriti ni koliko je novca bilo u blagajni, ni je li on nestao.

Jamčevine po 100 tisuća kuna

Na pitanje kome je šefica računovodstva odgovorna za svoj rad Šumanović je rekao da je ona zaposlenica Županijskog suda u Zagrebu i da njezin rad nadzire sudska uprava, no istodobno još jači nadzor provodi pravosudna uprava iz Ministarstva pravosuđa. Financijsko poslovanje na sudu svodi se na poslovanje s proračunskim sredstvima koja sudu za tekuće troškove, kao što su režije, sudski vještaci, porotnici, dostavlja Ministarstvo pravosuđa.

No, tu se barata i s izvanbudžetskim sredstvima kao što su jamčevine, sredstva iz osnove oduzimanja imovinske koristi te različitim vrijednim predmetima.

Koliko se tog novca skupi u blagajni Županijskog suda u Zagrebu, Šumanović nam nije mogao reći. No, ako se uzme u obzir da je to najveći županijski sud u državi i da se samo jamčevine, kojih ima podosta, kreću u iznosima koji se vrte i oko 100.000 kuna, onda se može zaključiti da u sefu sigurno nije bilo malo novca.