Slobodna Dalmacija: 28. 6. 2000.

VELEPOSLANICI STIGLI U ZAGREB NA OBAVJESNI RAZGOVOR
Marković i Pičuljan s policijom o kreditima

Veleposlanik Zoran Pičuljan na razgovor je pozvan zato što je 1995. godine, kada su dodijeljeni krediti djelatnicima Ministarstva vanjskih poslova, obnašao funkciju tajnika - Marko Žaja demantirao iz Pariza da je i on pozvan u MUP

Piše: Bisera LUŠIĆ

ZAGREB — U Ministarstvu unutarnjih poslova u zagrebačkoj Đorđićevoj ulici u utorak su na informativni razgovor pristigla dvojica hrvatskih veleposlanika — veleposlanik u Pragu Zoran Pičuljan i dugogodišnji hrvatski veleposlanik u Beogradu dr. Zvonimir Marković. Na razgovor kod djelatnika kriminalističke policije veleposlanici su došli u zasebnim terminima. Pičuljan je prvi stigao u MUP ujutro u devet sati, a na sastanku se zadržao sat i pol vremena.
Nakon izlaska iz zgrade MUP-a, izjavio je samo da su djelatnici s kojima je razgovarao bili vrlo korektni i ljubazni. Veleposlanik P
ičuljan na razgovor je pozvan zato što je 1995. godine, kada su dodijeljeni krediti djelatnicima Ministarstva vanjskih poslova, obnašao funkciju tajnika Ministarstva, pa je na toj dužnosti odgovarao za sve financijske transakcije.
Prema napisima u medijima
, na dušu veleposlanika Pičuljana pripisuje se i kredit za obnovu nekadašnje zgrade hrvatske škole u Budimpešti u kojoj se nakon obnove objekta trebalo smjestiti hrvatsko veleposlanstvo, rezidencijalni dio za djelatnike, a dio je bio namijenjen za hrvatsku školu. Pičuljan pak napominje da je u trenutku kada je odobren kredit za obnovu te zgrade on već obnašao funkciju veleposlanika u Češkoj.
Veleposlanik Zvonimir Marković na razgovor je stigao u podne i sat vremena proveo u društvu s djelatnicima kriminalis
tičke policije. Iako se među imenima hrvatskih diplomata koji su pozvani na informativni razgovor provlačilo i ime veleposlanika u Francuskoj Marka Žaje, on je još jednom u utorak demantirao da je dobio službeni poziv i umjesto u Zagrebu, ovaj tjedan je proveo na svojem radnom mjestu u Parizu.
Kriminalistička policija je nekoliko mjeseci provodila istragu o poslovanju Ministarstva vanjskih poslova, a kao razlog poziva dvojice veleposlanika na informativni razgovor navode se stambeni krediti koje je Privredn
a banka Zagreb dodijelila petnaestorici službenika MVP-a 1995. godine. Za kredite u iznosu od 100 tisuća do 150 tisuća njemačkih maraka polog je dalo Ministarstvo vanjskih poslova, a taj dio novca ostaje u trajnom vlasništvu službenog Zrinjevca.
Bivši mini
star vanjskih poslova, a sadašnji čelnik DC-a dr. Mate Granić cijelu situaciju s pozivima na informativni razgovor prokomentirao je riječima kako u dodjeli kredita nije bilo ničeg sumnjivog ni s moralne ni s financijske strane te je čak izrazio žaljenje zbog toga što više djelatnika Ministarstva nije dobilo kredite. Premda iz MUP-a nije bilo nikakve službene reakcije oko cijele epizode s veleposlanicima i pozivanja na informativni razgovor, saznali smo da se radi o redovitoj proceduri u istragama kriminalističke policije, od kojih ne treba raditi skandale. Iz Ministarstva vanjskih poslova također su priopćili kako oni ne optužuju, niti prozivaju ikoga od svojih djelatnika, nego su samo zainteresirani da moguće nepravilnosti budu sankcionirane.

VELEPOSLANIK ZVONIMIR MARKOVIĆ ZA SLOBODNU
Nepotrebna afera

Odlično, sve je bilo odlično i razgovor je bio jednako ugodan i koristan. Riječ je o pukoj formalnosti bez koje smo mogli i Ministarstvo vanjskih poslova i policija, a i ja. Pitali su me o stambenom kreditu i vrlo brzo utvrdili da je sve odrađeno u skladu sa zakonom. Nema potrebe da me policija opet zove, a nepotrebna je bila i cijela afera u medijima — kazao nam je Zvonimir Marković, hrvatski veleposlanik u Beogradu.
Podsjetimo, MVP je 1995. godine Markoviću
odobrio stambeni zajam od 200 tisuća maraka, kojim je veleposlanik otkupio stan u Zagrebu. U početku je Marković vraćao kreditne obroke, ali je u međuvremenu, prema vlastitoj izjavi, oslobođen obveze otplaćivanja zajma zagrebačkoj Privrednoj banci.
Markov
ić je u travnju javno odbio navode kaznene prijave splitskog Jadroplova, koji ga sumnjiče da je 1997. godine zloporabio njihovu donaciju od 700 tisuća kuna. Novac je bio namijenjen obnovi zgrade hrvatskoga veleposlanstva, a prema sumnjama izrečenim u prijavi, Marković ga je navodno potrošio za otplatu svojega stambenog zajma.

D. TOLJ