Vjesnik: 29. 6. 2000.

Primorskom županu Brozini nova je vlast gora od HDZ-ove, slijedi li obračun sa SDP-om?

RIJEKA, 28. lipnja - Prošli je petak ministar gospodarstva Goranko Fižulić svratio u Rijeku i smijenio direktora riječkog brodogradilišta »3. maj« Sanjina Kajbu. No, s obzirom da o svom boravku na Kvarneru nije izvijestio čelnike Primorsko-goranske županije, župan Milivoj Brozina, kojeg je ministrovo ponašanje pogodilo, izjavio je da se nova vlast odnosi prema toj županiji gore od HDZ-ove. Stoga je pozvao premijera Ivicu Račana da hitno dođe u Rijeku kako bi razgovarali o »slučaju "3. maj"«.
Takav Brozinin istup čudi, jer je on u prošle dvije i pol godine o
bnašao dužnost župana, bez ijednog upečatljivog istupa u javnosti. Tu svoju blagost Brozina je pravdao činjenicom da je u Županiji na vlasti »Obitelj« (SDP, PGS, HNS, LS) te da je njihov glavni politički neprijatelj HDZ nestao s riječke političke scene.
Ot
kuda sada odjednom kod Brozine ta silina u prozivanju Vlade »čiji pojedini ministri svojim ignorantskim odnosom jako štete odnosima središnje i lokalne vlasti«. Bolji poznavatelji riječkih političkih prilika drže da je »slučaj "3. maj"« bio samo povod za otvoreniji sukob između PGS-a (Brozina, Nikola Ivaniš) i SDP-a. Naime, PGS nedavno nije podržao želju SDP-ova direktora remontnog brodogradilišta »Viktor Lenac« Damira Vrhovnika da to brodogradilište uzme pod svoje brodogradilišta »3. maj« i »Kraljevica«.
Osim toga, PGS-ovci već otprije otvoreno pokazuju nezadovoljstvo zbog, prema njihovu mišljenju, samovolje SDP-a u sprovođenju poslijeizborne kadrovske politike u Rijeci i Županiji. Nakon što je Slavko Linić s mjesta riječkog gradonačelnika otišao za potpredsjednika Vlade, u Rijeci i Županiji su svi započeli s intenzivnom kampanjom za lokalne izbore 2001. godine, kad bi mogli preoteti vlast SDP-u.
Naime, upitno je koliko će na tim izborima Primorci i Gorani biti skloni Liniću i SDP-u koji im »preko noći« ni
je omogućio da žive bolje nego za HDZ-a. Štoviše, sadašnja vlast masovno tjera poduzeća u stečaj, a ljude na ulice. Riječani drže da je upravo njihov grad najzaslužniji što je SDP uopće opstao kao stranka za vladavine HDZ-a. No, od toga što su prošlih deset godina bili zapostavljani i kažnjavani kao »crveni grad«, oni sada nemaju nikakve koristi, a očekivali su da će, dolaskom SDP-a na vlast, barem donekle naplatiti te gospodarske i duševne patnje.
Međutim, Brozinina tvrdnja da je za Županiju sadašnja vlas
t gora od HDZ-ove, a s čime se slažu i brojni viđeniji Riječani, primjerice predsjednik Skupštine primorsko-goranske Miljenko Dorić te saborski zastupnik PGS-a Nikola Ivaniš, najbolje svjedoči da bi u Županiji uskoro moglo doći do obračuna ambicioznijih stranaka sa SDP-om.
PGS zamjera sadašnjoj državnoj vlasti što olako, poput HDZ-a, troši stručne kadrove. To je, po njihovu mišljenju, pogubno, primjerice za hrvatsku brodogradnju,j er su naši najbolji brodograđevni stručnjaci otišli u inozemstvo, a dio ih j
e »potrošen« u brojnim političkim kadrovskim križaljkama.

Damir Herceg