Vjesnik: 29. 6. 2000.

Sindikat za jednokratnu upotrebu?

»Urazumite se!« - poručio je ovih dana Vladi Davor Jurić, čelnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske. Požalio se novinarima da ovoga trenutka ne postoji socijalni dijalog između SSSH-a i Vlade. Štoviše, Vlada već dva mjeseca izbjegava »samostalce«, čak im ni pismom niti telefonom ne odgovara na niz inicijativa. Jurićeva je teza da ih Vlada namjerno ignorira, navodno zbog straha od reakcije drugih sindikata, ali i zbog napisa u novinama o političkoj sprezi Jurić-Račan.
A ta
kve sprege navodno nema, jer je SSSH autonoman i svoj, tvrdi njegov predsjednik, pa mu nije jasno zašto ga Račan gura u zapećak. Jurić iz tog zapećka začuđeno maše Ugovorom za pravednu Hrvatsku, svojevrsnim socijalnim paktom koji je prije izbora potpisao s tada oporbenom, a sada vladajućom šestorkom. Jurić podsjeća vladajuće na obećanja, potiče ih na brže promjene, no vlast ga nit" čuje nit" vidi.
Kada »urazumite se!« uzvikne pred novinarima »šef« najjače hrvatske sindikalne središnjice, dosad inače u vrlo
bliskim odnosima s Račanovim SDP-om, onda bi to trebalo zazvučati snažno, malone kao najava »socijalnog potopa«. Ali nije. Sve je na kraju i ostalo na uskličniku. Novinari su gotovo kliještima čupali iz Jurića što slijedi nakon, kako ju je sam nazvao, »snažne« poruke.
Jurić je zapravo izbjegao odgovor floskulom kako će o tome 6. srpnja odlučiti Vijeće SSSH-a na sjednici u Splitu. Dao je tek naslutiti da bi SSSH nakon turističke sezone mogao aktivirati i radikalnije mjere kako bi Vladu natjerao na socijalni
dijalog. Mogući su, dakle, i jesenji prosvjedi pa možda i istupanje iz Ugovora s vladajućom koalicijom, ali Jurić nije zasad ničim javno zaprijetio.
Sprema li se uistinu njegov SSSH na uličnu svađu s Vladom, ili se stilskim radikalizmom Jurić pokušava ug
urati Račanu za pregovarači stol ne bi li tako smirio nezadovoljne radikale u vlastitoj sindikalnoj kući? Naime, po sindikalnim kuloarima se čuje da je dio granskih sindikata nezadovoljan pasivnim držanjem SSSH-a i Jurićevim istupima u javnosti u kojima govori poput glasnogovornika Vlade.
Lidere granskih sindikata, pak, pritišće članstvo kojima zlokobno prijete stečajevi i gubitak radnog mjesta. Sve se češće čuje, ne samo od konkurentskih sindikata, već i u samom SSSH-u, kako si je ta najjača sindikalna sre
dišnjica potpisom Ugovora svezala ruke. A sve to zbog dvije funkcije u vlasti (zamjenik i pomoćnik ministra rada) koje su dobili »samostalci«.
Sad se već i špekulira da je Račan jednokratno »iskoristio« SSSH kako bi mu Jurić barem prvih mjeseci čuvao socij
alni mir, a da mu ništa dodatno ne da zauzvrat. Zbog toga, navodno, Vlada više toliko niti ne inzistira na socijalnom paktu sa sindikatima i poslodavcima, kao na početku svog mandata. Jer ga prešutno već ima.
Sada se Jurićev SSSH prenuo, ali nije artikulir
ao što zapravo hoće. Sljedeći dani pokazat će buni li se Jurić jer mu zbog mlakosti gori pod nogama u samom SSSH-u, traži li možda još neke ustupke za održavanje socijalnog mira ili je, što je najmanje vjerojatno, ljubav s Račanom toliko napukla da će SSSH istupiti i iz Ugovora.
Ljubinka Marković