Novi list: 29. 6. 2000.

AMERIČKA ADMINISTRACIJA POKRENULA INICIJATIVU KAKO BI SE OKONČAO NEREGULIRANI STATUS SRJ U SVJETSKOJ ORGANIZACIJI OD 1993. GODINE

SAD TRAŽE ISKLJUČENJE JUGOSLAVIJE IZ UN-a

Richard Holbrooke: Neprihvatljivo je obrazloženje da SRJ predstavlja jedinog legitimnog nasljednika bivše SFRJ

WASHINGTON (SENSE) - Američki veleposlanik pri Ujedinjenim narodima Richard Holbrooke krajem prošlog tjedna bio je nosilac akcije u Vijeću sigurnosti (VS) kako bi se šefu jugoslavenske misije pri UN-u Vladislavu Jovanoviću onemogućilo sudjelovanje u raspravi posvećenoj situaciji na Balkanu. SAD su za tu inicijativu dobile većinu glasova u VS, ali je to - kako se sad ispostavilo - bio samo početni korak u jednoj dalekosežnijoj američkoj operaciji čiji je krajnji cilj isključenje SR Jugoslavije iz svjetske organizacije.

Nadglasavanje s Rusijom

Od prošle jeseni, kad je Holbrooke došao na mjesto američkog predstavnika u UN, Jovanović je spriječen da istupa pred Vijećem sigurnosti na sjednicama na čijem se dnevnom redu nalazilo pitanje provođenja Daytonskog sporazuma u BiH, Kosovo, Prevlaka ili bilo koja druga tema vezana za sigurnosno-političku situaciju na Balkanu. Ruski izaslanik Sergej Lavrov pokušao je u petak probiti tu američku blokadu SRJ, ali je VS većinom glasova (7:4, uz 4 uzdržana) podržao Holbrookeov zahtjev da Jovanović bude samo promatrač - bez prava na izlaganje. Taj otvoreni sukob i nadglasavanje s Rusijom naveli su na akciju američke diplomacije koja je, kako se navodi u State Departmentu, trebala biti izvedena još 1993. godine. “Bit će to sveobuhvatni napor da se Jugoslavija isključi iz UN-a. Možda ćemo u tome uspjeti, možda i nećemo. U svakom slučaju, zastava koja se vije među ostalima na njujorškoj Prvoj aveniji, ispred zgrade UN-a, je zastava zemlje koja je prestala postojati pred gotovo čitavo desetljeće - zastava Titove Jugoslavije. Neprihvatljiv je zahtjev režima iz Beograda da se tretira kao jedini legitimni nasljednik bivše Jugoslavije”, rekao je Holbrooke američkim izvjestiteljima iz UN, najavljujući da američka državna tajnica Madeleine Albright, kod svojih inozemnih kolega, a on u okviru UN, pokreću kampanju da se SR Jugoslavija izbriše iz članstva svjetske organizacije. I da pritom, kao ostale nove države, krene ispočetka u kandidiranju za prijam u članstvo UN.

Zahtjev Podgorice

Vijeće sigurnosti UN-a još je 1993. zaključilo da je SFR Jugoslavija “prestala da postoji” i da su novoformirane države iz njenog prijašnjeg sastava obavezne da, svaka posebno, zatraže prijam u članstvo svjetske organizacije. Slovenija, Hrvatska, Makedonija i Bosna i Hercegovina vrlo brzo su ispunile tu obavezu, dok su Srbija i Crna Gora odbile to učiniti - s obrazloženjem da njihova federacija, SRJ, predstavlja zakonitog i jedinog nasljednika bivše SFRJ. Suočen sa situacijom kakvu dotad nije imao u svojoj praksi, pravni odjel UN-a donio je polovičnu odluku: preostala Jugoslavija isključena je iz rada UN-a, ali je prihvaćena njena daljnja akreditacija što je dozvolilo jugoslavenskim predstavnicima da ostanu uključeni u rad pojedinih odbora UN-a. Istovremeno, pred zgradom UN na obali East rivera, ostala je vijoriti stara jugoslavenska trobojka s petokrakom - kao ilustracija strepnje Beograda da li bi se nova državna zastava (bez petokrake) uopće pojavila na jarbolu, ukoliko bi se zatražilo skidanje starog znamenja.

Američka inicijativa za kirurškim rezom kojim bi se okončao sadašnji neregularni status SRJ u UN koincidirala je s prošlonedjeljnim zahtjevom Crne Gore da joj se omogući posebno sudjelovanje u radu svjetske organizacije, s obrazloženjem da postojeće diplomatsko predstavništvo u New Yorku - kao što je slučaj i sa svim ostalim u svijetu - isključivo zastupa interese Miloševićevog režima

Slobodan PAVLOVIĆ