“Slobodna Dalmacija” N/r glavnome uredniku

g. Josipu Joviću

PREDMET: DEMANTI

Zagreb, 30.06.2000.

Po Zakonu o javnom priopćavanju (Čl. 31. i 35.) ispravljamo krivu informaciju koja je objavljena dana 27.lipnja ov.g. u “Slobodnoj Dalmaciji” na str. 7 pod naslovom “Dok Vlada ne promijeni zakone, HOS neće napustiti Markov trg” i pod naslovom u odvojenoj rubrici “Paragina politika”, a koju je dao g. Velimir Kvesić, Đapićev zastupnik u Saboru i njegov aparatčik za uzurpaciju Hrvatskih obrambenih snaga.

“Slobodna Dalamcija” je g. Kvesića upitala što misli o izjavi Dobroslava Parage “da više od polovice vaših članova nisu niti branitelji, a pogotovo ne HOS-ovci, te najavu tužbe protiv HOS-a, koji je navodno on formirao”.

Kao prvo, g. Paraga nije najavio tužbu protiv HOS-a, nego protiv uzurpatora HOS-a. Drugo, D. Paraga nije “navodno “formirao HOS, nego je utemeljio HOS, i to iz razloga što nije imao povjerenje u Franju Tuđmana koji se otvoreno i deklarativno zalagao za očuvanje Jugoslavije. Gosp. Kvesić je u svom odgovoru istaknuo da ne želi komentirati Paraginu izjavu, jer ga “smatra medicinskim slučajem”. Ovakav bezobrazni komentar ostavljamo na prosudbu javnosti, a g. Kvesić imati će kao zdrava osoba vremena pred sudbenom vlašću dokazati svoju klevetu. Nadalje, g. Kvesić je ustvrdio kako su 20% članova “Udruge dragovoljaca HOS-a” pripadnici drugih braniteljskih udruga. Zbilja, što rade branitelji drugih udruga u “Udruzi dragovoljaca HOS-a”? Mislimo da je g. Kvesić potvrdio Paraginu tvrdnju. Kao što je uzurpiran HSP od strane Ante Đapića, tako je Đapić uzurpirao i HOS, dok se dragovoljci HOS-a nalaze u “Udruzi bojovnika Hrvatskih obrambenih snaga” koji okuplja preživjele dragovoljce HOS-a, a kojoj Franjo Tuđman nije dozvolio registraciju u bivšem Ministarstvu uprave. Na kraju, laž je da se Paraga “uključio u kriminalizaciju svega dobrog što je HOS u Domovinskom ratu napravio”, kao što je izjavio g. Kvesić. Bila bi perverzija da Paraga kao kriminalce stigmatizira one bojovnike koje je sa pokojnim Paradžikom organizirao za obranu Hrvatske od velikosrpske agresije, pogotovo stoga što niti jedan bojovnik HOS-a nije počinio ratni zločin. Gosp. Paraga je Haaškom sudu za ratne zločince (ICTY) prijavio samo Franju Tuđmana kao djelitelja Bosne i Hercegovine i likvidatora generala HOS-a Blaža Kraljevića i osam časnika Ratnog stožera HOS-a u BiH. Hrvatska vojska kao institucija hrvatskog naroda, tako i HOS nisu kriminalne, nego domoljubne. Zar to treba posebno naglašavati ? I na kraju, da D. Paraga nije uvjeren da će sve tužbe koje je pokrenuo dobiti, (kao što je suprotno tvrdio g. Kvesić), tako i tužbu za povratak HSP njenom članstvu, koje se danas nalazi u HSP 1861., nikada ih i ne bi pokrenuo. Valja dati do znanja kako Dobroslav Paraga u svome životu doslovno još niti jednu tužbu nije izgubio, dok su mnogi državni odvjetnici polomili na njemu zube. Tako će biti i u buduće i svakome tko se ne bude držao slova zakona !

Goran Jurišić, Ured za odnose s javnošću