Vukovarske novine: 30. 6. 2000.

Čelnik HSP-a 1861. Dobroslav Paraga održao "Skup-mira" u Vukovaru

“I ZAPOVJEDNIK OBRANE DEDAKOVIĆ JE KAZAO DA JE VUKOVAR BRANIO JEDINO PARAGA”

- Nismo došli u Vukovar kako bi izrekli prijetnje onima koji čine zlo i ne poštuju Ijudska prava. Za njih će se pobrinuti policija i pravosudni organi, no oni ne mogu biti fokus na kojem će netko graditi svoju politiku - rekao je Dobroslav Paraga, prvi čovjek HSP-a 1861., na nedavno održanom "Skupu mira" kod vukovarskog križa na ušću Vuke u Dunav. Dodao je kako stoga najoštrije osuđuje "nedavni skup (o.p. Đapićev) odmetnika u Vukovaru, koji su htjeli zlouporabiti ime HSP-a i HOS-a, te na bezdušan način prijetiti hrvatskoj Vladi".

- HOS nikome ne može koristiti kao prijetnja za neke obračune i borbu za vlast. Iza svega toga skriva se strah od gubitka nezasluženih privilegija i strah ratnih profitera koji nezasluženo na Vukovaru uživaju privilegije i bogatstvo, te prijete kroz dragovoljce i otete stranke kazao je Paraga. Istaknuo je kako podržava napore onih koji idu "za tim da se očisti naplava nezasluženih branitelja".

- Vukovar je Hrvatsku oslobodio od stoljetnog mraka. Ona se ponovno digla na svoje noge i uskrsla kao samostalna država. To ne bi bilo moguće bez patnje vukovarskih branitelja. Radi se o dragovoljcima HOS-a koji su došli u Vukovar kada je bilo najteže, dok je branitelje trebalo tražiti sa svijećom po Hrvatskoj. Dedaković, koji je iz Vinkovaca zapovijedao obranom Vukovara, kazao je kako je jedino Paraga branio Vukovar. HSP je prolazio kalvariju zajedno s Vukovarom - istaknuo je.

Na kraju "Skupa mira", koji je, prema navodu Parage, organiziran radi "potpore HSP-a 1861. izgradnji demokratske, višestranačke, suverene Hrvatske i odlučno suprotstavljanje zlouporabi HOS-a od HDZ-ovog satelita Ante Đapića", rečeno je kako je ovoj stranci dužnost svjedočiti istinu o patnjama Vukovara, te da će se pri tome rukovoditi pravdom i mirotvorstvom ne podilazeći nikome.

- Ne zaboravimo da nije bilo Vukovara ne bi bilo ni Hrvatske već Jugoslavije - zaključio je Paraga.

Ž K.