Jutarnji list: 30. 7. 2000.

Sudac Ortynski pozvat će Stjepana Tuđmana na saslušanje zbog njegova poznanstva s Bagarićem

ZAGREB - Imamo fotografiju na kojoj se vidi da je Stjepan Tuđman bio na otvorenju kockarnice u hotelu Dubrovnik i sigurno ćemo ga nešto upitati o vezama s Bagarićem i njegovom grupom. Ali, sve u svoje vrijeme - rekao je novinaru Ferala Radovan Ortynski, istražni sudac Županijskog suda u Zagrebu, na njegov upit o tome ima li spoznaje o povezanosti Zlatka Bagarića s obitetji Tuđman, točnije, sa Stjepanom Tuđmanom.

On je najavio njegovo saslušanje jer se, kako kaže, na sudu svatko može pojaviti kao svjedok. Ortynski je rekao kako će provjeriti priče o navodnoj povezanosti Zlatka Bagarića s obitelji Tuđman, ističući: - Postoji mnogo priča o povezanosti Bagarića i obitelji Tuđman, postoji ona priča o zajedničkom ručku Franje Tuđmana i Bagarića u Vittelu za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva u Francuskoj... No, nisam uspio doći do fotografije s tog ručka i ništa ne mogu decidirano tvrditi.

Tragali smo za Stjepanom Tuđmanom kako bi prokomentirao navode istražnog suca Ortynskog, ali do njega, unatoč brojnim pozivima, nikako nismo uspjeli doći.

Odgovarajući na pitanje o saslušanju ljudi iz političkih, policijskih i špijunskih krugova čije su veze s podzemljem bile poprilično poznate, Ortynskije među ostalim rekao: - Radimo svoj posao i mislim da ga radimo dobro, ali u ovoj fazi ne mogu baš govoriti hoćemo li saslušati Ivicu Kušurina, Branka Jordanića, Žarka Pešu, Bosiljka Mišetića...

(PG)