Večernji list: 01. 08. 2000.

PISMO AUSTRIJSKE MEDIJSKE KUĆE O PRIJENOSU DIONICA NAJTIRAŽNIJIH HRVATSKIH DNEVNIH NOVINA
"Styria" odustala od kupnje "Večernjeg lista d.d."

"Poštovana gospodo! Na žalost, do 15. srpnja 2000. nije bilo moguće ispuniti uvjete za realizaciju ugovora između Styrije Medien AG i Caritas Fund Limited u vezi s prijenosom dionica Večernjeg lista. Time treba smatrati da je naš ugovor s Vama postao nevažeći", stoji u pismu koje je prošli petak iz Styrije Medien AG poslano Marijanu Kostrenčiću, predsjedniku Nadzornog odbora Večernjeg lista d.d. U pismu dalje stoji:
"Time otpada i naš "gentleman"s agreement" prema kojem su produljeni ugov
orni rokovi do danas u podne, kako bi se Vama i Vladi Republike Hrvatske omogućilo da se zaključi generalni sporazum koji bi dopustio našu investiciju od oko 70 milijuna njemačkih maraka.
Taj smo generalni sporazum prihvatili i poduprli jer bi s jedne str
ane stvorio pravnu sigurnost, a s druge strane pokazao pozitivno stajalište Vlade Republike Hrvatske prema investiciji Styrije Medien AG.
Styria Medien AG vrlo cijeni Večernji list, kao i ono što se u posljednje dvije godine dogodilo na restrukturiranju i
što bi predstavljalo osnovu za budući razvoj. Svakako smo svjesni da Večernji list hitno treba strateškog partnera i to iz čisto financijskih procjena.
Konačno, želimo Vam da uspijete ipak ostvariti svoje razvojne planove i nadamo se da ćemo imati prilik
u ostvariti neki drugi oblik suradnje."
Pismo je potpisao dr. Horst Pirker, predsjednik uprave Styrije Medien AG.

MARIJAN KOSTRENČIĆ, PREDSJEDNIK NADZORNOG ODBORA VEČERNJEG LISTA d.d.:
Za Hrvatsku nepovratno izgubljeno 50 milijuna kuna i 26 milijuna maraka
Nakon odustajanja Styrije AG od ulaganja u Večernji list Marijan Kostrenčić, predsjednik Nadzornog odbora Večernjeg lista d.d., izjavio je:
"Primio sam obavijest Styrije iz Graza da odustaju od ulaganja u Večernji list budući da je još na snazi privremena mjera koja brani prijenos dionica Večernjeg lista i vodi se postupak HZMO-a za poništenje ugovora iako je u međuvremenu bilo naznaka iz vrhova vlasti da se oko toga može ostvariti sporazum.
Mi ćemo zadržati stabilnost Večernjeg lista, međutim, to neće biti moguće bez brzog provođenja nužne racionalizacije poslovanja i aktiviranja svih unutarnjih rezervi. Styria je bila idealan partner Večernjem listu i dodatno ulaganje od 50 milijuna kuna i isplata 26 milijuna njemačkih maraka investitorima u Caritas
Fundu koji su za Hrvatsku nepovratno izgubljeni. Uz Styriju kao strateškog partnera održanje i razvoj Večernjeg lista bili bi neupitni u današnjem okružju, kada najveći konkurenti Večernjeg lista već imaju snažno zaleđe u svojim strateškim partnerima. Posljedice za sadašnji standard zaposlenih bile bi minimalne, omogućio bi se razvoj novog spektra izdanja, tehnološko osuvremenjivanje te novi način prodaje i marketinga Večernjeg lista. Mislim da ovaj slučaj ima mnogo šire negativne konotacije za strane ulagače u Hrvatskoj nego za Večernji list. Brine me također što Vlada nije uzela u obzir činjenicu da se odbijanjem Styrije jača WAZ-ov položaj u Hrvatskoj, što može dovesti do medijskog monopola u skoroj budućnosti".

JASMINA POPOVIĆ, PREDSJEDNICA SINDIKATA NOVINARA HRVATSKE:
Ne bi smjelo biti negativnih posljedica za zaposlenike
ZAGREB - Ne očekujem da će se odustajanje austrijske Styrie od ulaganja u Večernji list negativno odraziti na Večernjakove zaposlenike, rekla je jučer Jasmina Popović, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske.
"Racionalizacija koju je nakon odustajanja Styrie u svojemu priopćenju najavio predsjednik Nadzornog odbora Večernjeg lista Marijan Kostrenčić, sigurno neće biti "od danas do sutra", a očekujem i da se bez razgovora sa sindika
tom neće poduzimati mjere racionalizacije koje bi se odnosile na zaposlenike", rekla je J. Popović, koja je i sama zaposlena u Večernjem listu. "Od uprave smo", naglasila je, "dobivali uvjeravanja kako za slučaj odustajanja Styrie ili poništenja privatizacije ima pripremljena rješenja".
Istaknula je kako je odustajanje za upravu došlo u najgore vrijeme (godišnjih odmora), te da bi za donošenje odluka o budućnosti Večernjaka valjalo pričekati "kada svi budu na okupu". (H)

Dr. HORST PIRKER U LISTU "DIE PRESSE":
Vlada želi zadržati najvažnije novine pod nadzorom
O Styrijinom odustajanju od kupnje Večernjeg lista d.d., bečki dnevnik "Die Presse" (izdavač mu je Styria) izvještava u tekstu "Propao ulazak tvrtke Styria u hrvatske novine". U tekstu se kaže: "Propala je planirana kupnja većinskog paketa dionica od Styrije Medina d. d. ("Kleine Zeitung", "Die Presse") u najvećim hrvatskim dnevnim novinama Večernjem listu. Kako je generalni direktor tvrtke Styria g. Pirker u petak objavio, nije "na žalost vlasnicima novina uspjelo da u ugovorom utvrđenom roku stvore potrebnu pravnu sigurnost". Sadašnja hrvatska centralno-ljevičarska vlada je u svibnju zaustavila daljnju prodaju dionica Večernjeg lista kako bi naknadno provjerila privatizaciju novina pod prijašnjim predsjednikom Tuđmanom, koja je obavljena još 1998.
"Mi ne možemo do beskonačnosti nastaviti s ovim stanjem nesigurnosti jer to sprečava razvoj alternativnih projekata", rekao je Pirker. Argument hrvatske Vlade da nadzorom
"štiti inozemne ulagače", smatra samo dijelom korektnim. Stvarno bi odlučujuća mogla biti želja da se najvažnije novine zemlje zadrže pod nadzorom, misli Pirker. Styria je i dalje zainteresirana za jugoistočni europski prostor. Ali, za daljnje poslove nužna je apsolutna pravna sigurnost. Styria bi i dalje željela "biti dobrodošla budući da se iz poštovanja prema susjednim kulturama ne bi željela ponašati kao neugodni nasrtljivac"".