Vjesnik: 2. 8. 2000.

Politički rat između Lagumdžije i Durakovića

Nijaz Duraković je optužio Zlatka Lagumdžiju za autokratsko vladanje i pogrešan izborni program / No, na sjednici Glavnog odbora SDP-a, samo pet posto članova dalo je potporu Durakoviću / Izgubivši bitku, Duraković je Lagumdžiji najavio rat

SARAJEVO, 1. kolovoza (Od Vjesnikova dopisnika) - Svega tri i pol mjeseca nakon gotovo spektakularnog uspjeha na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini, ali i u vrlo osjetljivom trenutku pred izuzetno bitno opće izbore u studenom, unutar Socijaldemokratske partije BiH došlo je do prvih ozbiljnijih potresa. Bivši lider te stranke Nijaz Duraković, čovjek pod čijim je vodstvom nekadašnji Savez komunista predao vlast 1990. godine, ubrzo potom promijenivši ime i program, došao je u sukob s aktualnim predsjednikom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom, zapadnjački orijentiranim mladim liderom koji uživa snažnu potporu međunarodne zajednice.
Donedavno tinjajući sukob izašao
je u javnost prije desetak dana kada je Duraković u autorskom tekstu objavljenom u tjedniku Dani optužio Lagumdžiju za brojne propuste u vođenju stranke, uključujući i autokratski način vladanja, staljinističke metode u izboru kadrova te osobnu sujetu i narcisoidnost. Duraković je snažno kritizirao dokument o izbornoj strategiji SDP-a pred izbore u studenom, usvojen potkraj lipnja, upozorivši da nema mjesta vidljivoj i nekritičkoj euforiji unutar SDP-a, jer ta stranka dobar dio uspjeha zapravo zahvaljuje činjenici da birači nisu glasovali »za« Socijaldemokrate, već »protiv« vladajućih nacionalnih stranaka koje su načinile brojne propuste. On je također kritizirao nespremnost aktualnog vodstva SDP-a na snažniju suradnju s drugim strankama, pretjerano oslanjanje na podršku međunarodne zajednice te preveliki broj nebošnjaka koji su dobili mjesta u lokalnim vlastima nakon općinskih izbora u odnosu na strukturu SDP-ovih glasača.
Na odgovor Duraković nije morao dugo čekati. Drugi vodeći tjednik u BiH, Slobodna Bos
na, list koji smatraju bliskim Lagumdžijinom SDP-u, jednako oštro je napao Durakovića navodeći da njegove kritike upućene Lagumdžiji na stoje te da se iza njih zapravo krije Durakovićeva želja da zauzme visoko mjesto na SDP-ovoj izbornoj kandidacijskoj listi za državni parlament, ali i određeni imovinsko-pravni problemi članova Durakovićeve obitelji u odnosu na stranku. Riječ je o zahtjevu za iseljenje Gradskog odbora SDP-a iz prostora u vlasništvu Durakovićevog zeta, odnosno poništavanju nelegalno izdane dozvole za izgradnju potkrovnog stana za unuku Durakovićevog punca, a što je učinio novoizabrani SDP-ov načelnik sarajevske općine Centar Ljubiša Marković.
Rasplet sukoba između Lagumdžije i Durakovića dogodio se u subotu na sjednici Glavnog SDP-ovog odbora
. Nakon žustrih polemika, Duraković je napustio taj sastanak, dobivši potporu vrlo malog broja članova toga stranačkog tijela. Lagumdžija je tajnim glasovanjem u kojem je dobio skoro 95 posto glasova izabran za nositelja liste za državni Parlament, a Duraković se nije našao niti na jednoj izbornoj listi.
Glavni posao Lagumdžija je, tvrdi se, obavio još prije same sjednice, osiguravši unaprijed Durakovićevu eliminaciju. Kako piše lokalni tisak, Lagumdžija je Durakoviću kazao da su zbog njega dosad pomicani
zidovi tolerancije, ali da toga sada više nema, jer se stiglo do posljednjeg zida iza kojeg je ponor. Duraković je kazao da je spreman za »rat«, a za sam tijek i način vođenja te dramatične sjednice kazao kako je »sve funkcioniralo prema unaprijed utvrđenom i pripremljenom scenariju«, te da je ozračje bilo kao u vrijeme kada je u istoj dvorani sastanke vodio bivši komunistički vladar Bosne i Hercegovine Đuro Pucar Stari.
Nakon svih događaja, postavlja se pitanje hoće li Duraković napustiti SDP i sa sobom po
vući dio glasača i članova koji ga podržavaju. On sam tvrdi da neće osnivati novu stranku niti napuštati SDP.

Alenko Zornija