Večernji list: 2. 8. 2000.

PREDSJEDNIK SABORA LJUT NA ZASTUPNIKA IDS-a, ČLANA ODBORA ZA UNUTARNJU POLITIKU I NACIONALNU SIGURNOST
Tomčić kani smijeniti Kajina zbog odavanja vojne tajne
* Kajin: Građani imaju pravo znati da je HV pred bankrotom
* Šef parlamenta stopirao Kajinov službeni put u London prije dva tjedna navodno zato što su razgovori s Britancima u sferi tajne

Najaktivniji IDS-ov zastupnik u Saboru, Damir Kajin, mogao bi, tvrde upućeni izvori u parlamentu, u jesen platiti cijenu svoje, po mišljenju nekih pretjerane, otvorenosti prema medijima. Naime, predsjednik Sabora Zlatko Tomčić ozbiljno razmišlja o tome da zatraži da se Damira Kajina zbog indiskrecije smijeni iz Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Šefu parlamenta, kažu upućeni, počeli su smetati neki javni istupi Damira Kajina, a kap je prelila čašu kad je Kajin na konferenciji za novinare u Puli 18. srpnja ilustrirao teškoće u MORH-u i Oružanim snagama navođenjem povjerljivih podataka koje je kao član saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost čuo na zatvorenoj sjednici Odbora održanoj nekoliko dana ranije u Varaždinu. Osim Tomčića, iznošenje podataka o broju vojnika, zrakoplovima, dugovima... naljutilo je i ministra obrane Jozu Radoša i ministra policije Šimu Lučina.

Mogao je u London samo na svoj račun
O Tomčićevoj ljutnji na zastupnika poznatog po tome što nema dlake na jeziku najbolje govori to što su podaci izneseni na spomenutoj konferenciji bili izravan razlog što je šef parlamenta stopirao Kajinov službeni put u London prije dva tjedna. Naime, Đurđa Adlešić, predsjednica spomenutog Odbora, dobila je poziv da zajedno s još
jednim članom posjeti britanski Odbor za nacionalnu sigurnost. Kako je većina članova Odbora već bila zauzeta, javio se Kajin. No, posredovanjem saborskih službi poručeno mu je da u London može ići, ali na svoj račun. Tako je nakon Tomčićeve intervencije u London putovao zastupnik Ante Markov iz HSS-a. U kuloarima se priča da je Tomčić svoju odluku prokomentirao riječima da bi se sve o čemu bi se razgovaralo s Britancima, a što je u sferi tajne, moglo zahvaljujući Kajinu naći u novinama. Tomčić, čuli smo, drži neprihvatljivim da baš član saborskog tijela, kojega zakon obvezuje na čuvanje povjerljivih podataka, iznosi u javnost povjerljive podatke.

Od predsjednika Sabora, koji je na godišnjem odmoru, jučer nismo uspjeli dobiti komentar cijele stvari, već je posredovanjem supruge poručio da će novinarima biti na raspolaganju od ponedjeljka, kad se vraća na dužnost. Za komentare nije bila dostupna ni Đurđa Adlešić, predsjednica Odbora, ali je zato prozvani Kajin reagirao vrlo žestoko.
- Govorio sam samo o tom
e da HV mora u reorganizaciju jer, ako od 20 MiG-ova leti samo pet, a od 10 helikoptera samo dva, nemamo što čekati. Ne bježim od svojih riječi, ali ja sam ih izrekao dvadesetak dana nakon što su o tome pisale gotovo sve novine. Mogu otići iz Odbora i neću stvarati probleme, ali mislim da do toga neće doći - rekao je Kajin. - Pitanje je je li razlog svemu ovome to što iznosim neke podatke ili je stvar u tome da se ponovno uhodi i prisluškuje, među ostalima i zastupnike, i to po uhodanoj matrici iz bivših vremena, i komunističkih i hadezeovskih.

Kajinu žao što nije rekao i više
Kajin kaže da mu je sada žao što nije govorio i o drugim stvarima koje su se čule na sjednicama Odbora, a poslije su se mogle čitati u novinama, poput one da Hrvatskom neovlašteno s iskaznicama SIS-a "tumara" od 160 do 180 "fantoma".
- Treba li odšutjeti da je HV pred bankrotom? Građani imaju pravo to znati. O tome ne govorim samo ja, nego i ministar, njegovi pomoćnici, načelnik Glavnog stožera... Ako se ovako ide na mene, pitam se k
ako će postupiti prema ministru Radošu, generalu Stipetiću...? Hoće li sutra zabranjivati novine koje objave službenu ili vojnu tajnu? - pita Kajin.
Mladenka Šarić