Novi list: 3. 8. 2000.

Ubiti pticu rugalicu

Piše: Jelena Lovrić

Ministar Picula izgara da Hrvatsku približi Evropi, ali s jednom kritički nastrojenom novinarkom - ne želi razgovarati. Od redakcije traži da mu pošalju nekog podobnijeg. Oko intervjua za Hrvatsku televiziju također je mnogo komplicirao i izvoljevao. Opstanak Tuđmanovih novinarskih poslušnika na malim ekranima sve se češće tumači činjenicom da su ovi majstori uvlačenja i novoj vlasti spremni pružiti svoje nježne usluge.

Lider jedne od sindikalnih podružnica zatražio je od ovih novina smjenu izvještača, jer mu se kritička nazubljenost - nije sviđala. "Novi list” zahtjev je odbio, ali je zato Hrvatska televizija slično uplitanje u svoju kadrovsku politiku ozakonila - s Biskupskom je konferencijom potpisala sporazum po kojem će o uredniku religijskog programa ubuduće odlučivati i biskupi.

Treći siječnja novinarstvu u Hrvatskoj nije donio velike promjene. Nova je vlast u poziciji da slijedom vlasništva upravlja dijelom medija, drugi dio dragovoljno se doveo u zavisnu situaciju, treće vlast sve češće pokušava disciplinirati na već poznati način - miješanjem u kadrovsku i uređivačku politiku.

Hrvatski radio i Televizija u vlasništvu su države. Država je vlasnik splitske “Slobodne Dalmacije” i zagrebačkog “Vjesnika”; s rješavanjem njihova statusa beskrajno se rasteže, što se dovodi u vezu s Linićevim priznanjem da vladi trebaju vlastiti mediji. Vlast sjedi za vratom i najtiražnijim dnevnim novinama, samo je pitanje namješta li Račan "Večernjak” svom liblingu Paviću ili ga Mesić naštimava Pukaniću. Najveću medijsku kuću, s cijelom lepezom izdanja, na tihoj vatri drži općepoznata činjenica da se prema svojim poreznim obavezama godinama već komotno ponašala.

Jedna se promjena s novom vlašću ipak dogodila: na nove pokušaje političkog podčinjavanja medija - gotovo da nema reakcije. Ni iz profesionalne udruge, ni iz stranaka, ni iz civilnog društva. Ne čuje se ni glas nekad utjecajnog Foruma 21. Za prošle vlasti ta je grupacija reagirala na svaki cenzorski zahvat s Prisavlja. Sada je potpuno zamukla, nitko ne zna da li još postoji. Uoči siječanjskih izbora Forum je s tadašnjom opozicijom, a današnjom vlašću potpisao obavezu da će HTV pretvoriti u javnu televiziju. Političke su stranke garantirale uredničku samostalnost. Nakon što su zasjeli na vlast, političari se sve češće ponašaju poput tuđmanovaca. Profesija šuti. Vodeća garnitura Foruma 21 danas drma Prisavljem, ali protiv novih nasrtaja na medije - glasa čuti nije.