Slobodna Dalmacija: 3. 8. 2000.

SPLIT: KAZNENA PRIJAVA PROTIV TOMISLAVA VUKADINA, BLAGE BEGIĆA I RATKA ŠKRABIĆA
UHIĆENA TROJICA DIREKTORA IZ MAKARSKE

S kaznenom prijavom zbog gospodarskog kriminaliteta u istražni centar Županijskog suda u Splitu su iz zgrade PU prepraćena trojica bivših makarskih direktora Tomislav Vukadin, Blago Begić i Ratko Škrabić — Vukadin je bio direktor u "Primorju", Begić u punionici "Amfora", a Škrabić je bivši direktor ugostiteljskog poduzeća "Mornar"

Piše: Katarina Marić Banje


SPLIT — U Istražni centar Županijskog suda u Splitu privedeni su makarski direktori Tomislava Vukadin, Blago Begić i Ratko Škrabić uz kaznenu prijavu zbog gospodarskog kriminaliteta. Vukadin je bivši direktor trgovačkog poduzeća "Primorje", a sada je vlasnik privatne tvrtke "Elektro Karlovac". Begić je bio direktor a sada je izvršni direktor (pošto je tvrtka u stečaju) u punionici pića Amfora.

Škrabić je bivši direktor ugostiteljskog poduzeća "Mornar", a trenutno radi u komercijali iste tvrtke.
Trojica privrednika uhićena su u ranim jutarnjim satima u Makarskoj pa su zatim privedena u PU splitsko-dalmatinsku na obavjesni razgovor koji je trajao do iza podneva. Nakon toga obaviješten je dežurni istražni sudac te su osumnjičeni u pratnji inspektora s Odjela za suzbijanje gospodarskog kriminaliteta i temeljnih policajaca privedeni u srijedu oko 14 sati u istražni centar
. Odmah po privođenju sudac Davor Svalina odgodio je ispitivanje osumnjičenih na sat vremena koliko je procijenio da će mu trebati za proučiti opsežni kazneni spis. U hodniku istražnog centra nismo mogli dobiti izjavu Vukadina, Begića i Škrabića, jer nam revni policijski djelatnici nisu dopustili razgovor s njima. Njihovi odvjetnici, Drago Cvitanović koji brani Tomu Vukadina i Predrag Jelavić koji zastupa Blagu Begića, kratko su nam kazali da ne žele izlaziti u javnost s komentarima dok se ne obavi ispitivanje i istražni sudac ne donese neku konkretnu odluku u vezi s istragom. Odvjetnica Ratka Škrabića nije nam željela kazati niti svoje ime, a nije nam poznata iz pravnih krugova.
Iz splitske policije do poslijepodnevnih sati nismo dobili službene informacije
o privođenju i pojedinosti kaznene prijave.

TKO SU UHIĆENI DIREKTORI
Gucićevi ljudi s policijskim dosjeima

Blagu Begića tužili su djelatnici Amfore zbog nezakonitih radnji u pretvorbi, a optužen je i za šverc pićem - Ratko Škrabić do sada nije kazneno prijavljivan, a 1993. godine se založio da većinski paket Mornara, "težak" 5,95 milijuna maraka, dobije Josip Gucić, a ne njegov konkurent Dinko Grubišić iz Njemačke - Tomislav Vukadin do sada već zaradio dvije kaznene prijave

Blago Begić iz Makarske, oženjen, otac četiri kćeri. Ekonomsku školu završio u Makarskoj 1968., nakon čega se zapošljava u makarskoj Metalplastici, 1972. prelazi u punionicu pepsi pića Amforu i završava Višu upravnu školu u Sarajevu. Niz godina u Amfori je na dužnosti direktora OUR-a Transport. Od 1991. izabran je za direktora tvornice Amfora i sudjeluje u njezinoj pretvorbi. Radi obmane prilikom prijenosa društvene u privatnu imovinu, kaznenu prijavu protiv njega podižu mali dioničari i zahtijevaju reviziju pretvorbe, koju obradu je pokrenuo Hrvatski fond za privatizaciju na čelu s aktualnim direktorom. Pred Državnim odvjetništvom kaznenu prijavu protiv Blage Begića zbog zloporabe službenog položaja, pronevjere i šverca pićem na relaciji Makarska — Herceg-Bosna podigao je Gojimir Marinović, dugogodišnji djelatnik Amfore. Nakon obrade Državno odvjetništvo podiglo je optužnicu pred Općinskim sudom protiv Begića i prvo ročište je održano 3. srpnja. Nakon proglašavanja stečaja u Amfori u ožujku, Begić odlukom stečajnog direktora ostaje izvršnim direktorom iako mu se pripisuje krivnja za hipotekarno zaduživanje Amfore u sklopu Gucićeve grupacije.
Ratko Škrabić iz Makarske, oženjen, otac dvije kćeri, dugogodišnji je direktor Mornara gdje još uvijek radi u komercijali. Ug
ostiteljsku školu završio je u Dubrovniku, a kasnije Višu hotelijersku u Opatiji. Protiv njega Državno odvjetništvo nije zaprimilo kaznenu prijavu. Vršenjem pritiska među radnicima založio se 1993. da do većinskog paketa Mornara, procijenjenog na 5,95 milijuna maraka, dođe Josip Gucić, a ne njegov konkurent Dinko Grubišić iz Njemačke, što je unijelo razdor u kolektiv. Danas je lanac ugostiteljskih lokala Mornar pod stečajem, također zbog hipotekarnog zaduženja za druge Gucićeve tvrtke. Ratko Škrabić obnašao je dužnost predsjednika Izvršnog vijeća Skupštine općine Makarska koncem 80-ih godina.
Tomislav Vukadin, rodom iz Livna, nastanjen u Solinu, diplomirani je ekonomist. Za direktora Primorja u Makarskoj Josip Gucić ga je postavio 1997. nakon odlaska Gorana
Frankovića. Okrivljujući ga kao najoštrije produžene Gucićeve ruke u sječi Primorja, 306 malih dioničara protiv Vukadina, kao i ostalih odgovornih, podiže kaznenu prijavu zbog kriminalnih radnji, zloporabu položaja i drugih nedjela u gospodarstvu. Vukadin je također potpisnik kredita s hipotekom na imovinu Primorja, što nije imao pravo, jer je Gucić ostao dužan oko 5 milijuna maraka malim dioničarima za ustupljene vrijednosnice poduzeća. Iz Primorja, nad kojim je također otvoren stečaj, Vukadin odlazi u privatni biznis s tvrtkom Elektro Karlovac. Prije Makarske obnašao je dužnost direktora Jadranribolova gdje je također "zaradio" krivičnu prijavu zbog gospodarskog kriminala. Također je bio zaposlen u Splitskoj banci i Dalmi.
Premda je bilo naznaka da je uhić
en i Vibor Čulić (31) u srijedu poslijepodne nije bio priveden u Istražni centar. Nije nam poznato je li uopće bio na razgovoru u policiji. Vibor je završio Pravni fakultet u Splitu i radi u odvjetničkom uredu Radojke Ivanišević. Jedan je od Gucićevih odvjetnika. S tom tajkunskom grupacijom povezuje ga otac Goran Čulić, donedavno desna Gucićeva ruka, nakon što je s brojnih političkih i direktorskih funkcija u Makarskoj prešao raditi za Gucića u Rijeku.