SREDSTVIMA

JAVNOG PRIOPĆAVANJA

 

 

Zagreb, 4. kolovoza 2000.

IZVRŠEN HDZ-ov BOLJŠEVIČKI UDAR NA PRAVNI SUSTAV REPUBLIKE HRVATSKE

Dok se predsjednik Republike i predsjednik Vlade spremaju na vrlo značajan put i posjet Bijeloj kući, gdje će im biti domaćin američki predsjednik, dok je cijela Hrvatska u blagdanskom raspoloženju povodom Dana oružanih snaga i domovinske zahvlanosti, HDZ-ovi korumpirani kadrovi u hrvatskom sudstvu izveli su jučer sinhronizirani i koordinirani udar protiv ustavnog i pravnog poretka Republike Hrvatske.

Iznenadno i neshvatljivo ukidanje pritvora za Pavu Zubaka u režiji odvjetničkog tima Hodak, (koji je izrežirao i puštanje Gucićevog sina iz pritvora, nakon čega se ovaj nalazi u bijegu), još je skandaloznije kada se zna da je izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu, ukinulo pritvor bez da su nestali razlozi zbog kojih je pritvor bio određen.

Istovremeno puštanje iz pritvora Ante Jurjevića, Marka Marčinka i dr. iz Okružnog zatvora u Zadru a da nisu uopće prestali razlozi zbog kojih je pritvor određen, repriza je skandalozne odluke izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu.

Ničim se ne može opravdati niti razumjeti da se osumnjičeni za ovako teška kaznena djela koja se mjere desecima milijuna maraka ili dolara, nalaze preko noći na slobodi, bez da su i započete a kamoli završene istražne radnje ili da su prestali razlozi za određivanje pritvora.

HSP-1861 je od početka upozoravao novu vladu RH da neće ništa rješiti po pitanju funkcioniranja pravne države, bude li ostavila Državno sudbeno vijeće, korumpirane državne odvjetnike i pojedine suce na svojim mjestima u ime nezamjeranja ili zbog optužbi o revanšizmu. Treba podsjetiti da na ključnim pozicijama Vrhovnog suda RH, u Državnom sudbenom vijeću i pojedinim Županijskim sudovima i državnim odvjetništvima sjede najokorjeliji HDZ-ovi tvrdolinijaši i korumpirani kadrovi bivšeg režima.

Stoga Račanova vlada, nedopustivo kasneći i oklijevajući u uspostavi ustavnog i pravnog poretka u sferi pravosuđa, omogućila je HDZ-ov najnovji udar protiv ustavnog poretka i kaznenog zakonodavstva sa nesagledivim posljedicama za suzbijanje teških oblika kriminala koji razara državu po svim šavovima.

Dobroslav Paraga, predsjednik HSP-1861