Vjesnik: 6. 8. 2000.

Tomac: Došlo je vrijeme da Haagu kažemo dosta!

VUKOVAR, 5. kolovoza - Paljenjem vječne vatre ministar hrvatskih branitelja Ivica Pančić u subotu je u povodu Dana domovinske zahvalnosti na Groblju hrvatskih branitelja u Vukovaru otkrio spomen-obilježje svim žrtvama Domovinskog rata. U nazočnosti mnogobrojnih Vukovaraca i članova obitelji žrtava srpske agresije na Vukovar, počast poginulima u Domovinskom ratu odali su i potpredsjednik Hrvatskoga državnog sabora Zdravko Tomac i izaslanik predsjednika Republike general pukovnik Josip Lucić. Potpredsjednik Hrvatskoga državnog sabora Zdravko Tomac rekao je kako nije vrijeme za političke govore, nego za izražavanje pijeteta žrtvama srpske agresije.
Ističući da se hrvatski narod goloruk borio kako bi se obranio od velike vojne sile i agresije, Tomac je ustvrdio da »u tom ratu Hrvati nisu či
nili zločine«.
»Nisu odgovarali istom mjerom na ono što je nama rađeno«, rekao je potpredsjednik Sabora, dodajući kako je upravo Vukovar mjesto »da kažemo i gospodi iz Haaškog suda da je dosta onoga što nam rade«.
»Uvijek smo rekli da osuđujemo one koji
su oblatili naš Domovinski rat, koji su napravili pojedinačne zločine. Ali isto tako moramo reći da se ne mogu podizati optužnice beskrajno. Ne mogu se dovoditi u pitanje naši generali, naši vojnici i naša slavna Hrvatska vojska«, poručio je Zdravko Tomac.
Ministar hrvatskih branitelja Ivica Pančić, govoreći uime hrvatske Vlade, istaknuo je kako se Hrvatska nije odlučila izboriti za slobodu zato što je to bilo lako, nego zato što je to izgledalo nemoguće. Ocijenio je kako onima koji su obranili Hrvatsku nisu ispunjena očekivanja da će dolaskom slobode živjeti ne samo slobodno, nego i dobro.
»Stvoren je golem raskorak između privilegija nekih i opće dobrobiti. Teško je ne zapitati se kako je moguće da u zemlji s toliko nebrojenih mogućnosti ima toliko nezapos
lenih, toliko poduzeća koja ne rade i toliko nespremnosti za služenje javnom interesu, općem dobru i građanima«, rekao je Pančić, dodajući kako je primjereno stoga upravo u Vukovaru »obvezati sve na promjene u obnašanju vlasti u Hrvatskoj, na iskorak prema stvaranju uvjeta za opće dobro«.
Izaslanik predsjednika Republike general pukovnik Josip Lucić ustvrdio je da je hrvatski narod kroz Domovinski rat sazrio i kako je sigurno da nakon rata, unatoč nesrećama koje je doživio, ne gaji mržnju. Rekao je da je hr
vatski narod izrazio želju da uđe u Partnerstvo za mir i NATO radi vlastitih interesa. (H)