Novi list: 12. 8. 2000.

DOBROSLAV PARAGA, PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE PRAVA 1861.

Tempirani istupi Budiše i Tomca

Razgovor izmedu Tuđmana i Budiše o opstrukciji Haškog suda obavljen je nedugo poslije donošenja zakona o suradnji Hrvatske s Haškim sudom

VINKOVCI - Nakon konferencije za novinare, predsjednik HSP 1861. Dobroslav Paraga, u posebnoj izjavi za naš list, dodatno je objasnio svoja razmišljnja o tome kako je “sada uspješno okončan posjet hrvatskog predsjednika i premijera SAD-u, bio doveden u pitanje aktivnošću Dražena Budiše i Zdravka Tomca - ljudi od kojih bi se to najmanje moglo očekivati”.

- Njihovi posljednji nastupi oko suradnje Hrvatske s Haškim sudom, Budišina priča oko generala Stipetića maksimalno potencirana u Globusu, kao i Tomčev istup u Vukovaru, trebali su u dijelu hrvatske javnosti, ali i u redovima Hrvatske vojske, izazvati masovni revolt i gnušanje i pozvati ih na neku vrstu otpora primjeni zakona o suradnji RH s Haškim sudom, kaže Paraga. Takvi nastupi Budiše i Tomca, tempirani upravo u vrijeme uoči službene posjete Bijeloj kući, zapravo idu u prilog tome da se Hrvatska ponovo gurne dalje od Evrope i svijeta, takve izjave idu u prilog snagama izolacije Hrvatske, snagama koje se zalažu ponovnom svojevrsnom izjednačavanju Hrvatske s onom pozicijom kakvu danas 'uživa' Jugoslavija.

· Izjavili ste da raspolažete saznanjima o postojanju stenograma tajnog sastanka i razgovora pokojnog predsjednika Franje Tuđmana i predsjednika HSLS-a Dražena Budiše o opstrukciji Haaga. Raspolažete li i samim stenogramom toga razgovora?

- Na to vam pitanje ne mogu odgovoriti, a uostalom nismo mi oni od kojih hrvatska javnost treba očekivati objavljivanje takvih stenograma. Mogu reći samo to da je spomenuti razgovor između Tuđmana i Budiše obavljen nedugo poslije donošenja zakona o suradnji Hrvatske s Haškim sudom. Moje je da javnost upozorim na postojanje takvih stenograma i na činjenicu da su takvi razgovori vođeni. Otprilike isto onako kao što sam ranije upozoravao i na tajne razgovore, stenograme i vrpce razgovora vođenih u Karađorđevu.