“HINA”, “Večernji list”,

“Jutarnji list”, “Vjesnik”

“Slobodna Dalmacija”

“Novi list”, “Glas Slavonije”

OSTALIM SREDSTVIMA

JAVNOG PRIOPĆAVANJA

 

Zagreb, 12. kolovoza 2000.

 

BUDIŠA I TOMAC OBMANJUJU HRVATSKU I INU JAVNOST

Po Zakonu o javnom priopćavanju upućujemo Vam radi objave ispravak krivih i neistinitih izjava potpredsjednika Sabora RH dr. Zdravka Tomca i predsjednika HSLS-a g. Dražena Budiše koje su date HINI, a prenijeli su ih Vaši listovi.

G. Tomac u izjavi za Hinu od petka 11.08., naziva moje izjave sa tiskovne konferencije održane dan ranije u Vinkovcima, glupostima, katastrofom, izmišljotinama i nebulozama.

Naime, držim da je krajnje licemjerno i nepošteno od potpredsjednika Sabora RH i potpredsjednika vladajuće stranke SDP, g. Zdravka Tomca da iz dana u dan govori i zalaže se za pravnu državu, a istovremeno opstruira suradnju RH sa Međunarodnim sudom u Haagu, unatoč izglasanom zakonu o suradnji za koji je i sam Tomac glasovao u Saboru prije nekoliko godina. Dakle, g. Tomac je u sukobu i s činjenicama i s onim za što je i sam podigao ne tako davno ruku. To je bio i razlog zašto je u posljednji čas isključen iz službene Hrvatske delegacije za posjet Washingtonu.

Osim toga, citirao sam i novinski izvještaj o bespravno sagrađenoj kući za odmor g. Zdravka Tomca bez građevinske dozvole na otoku Viru tik do bespravno sagrađene vile bivšeg ministra obrane Pavla Miljavca, koji tekst niti g. Tomac niti g. Miljavac nisu demantirali, premda je objavljen prije punih petnaest dana (vidi: Zadarski list, četvrtak 27.07.2000., str.11.).

Izgleda da g. Tomac govori očite gluposti, jer u sukobu s stvarnim činjenicama, sva njegova blagoglagoljiva fantazmagorija od “crvene niti do crvene riti” pada u vodu. Tko će mu sada, poslije ovog otkrića više moći vjerovati u njegov kredibilitet i iskrenost njegovih zalaganja za pravnu državu, za jedankost svih pred zakonom itd.

Pozivamo zato ministra zaštite okoliša i graditeljstva da smjesta primjeni isti princip rušenja bespravno sagrađene vile Zdravka Tomca, jer u protivnom izgubiti će se tanka nit povjerenja koja dijeli u javnosti novu vladu od one bivše, HDZ-ove.

Stoga niti potpora g. Tomca g. Draženu Budiši nije nimalo slučajna. Oba su se našla na istom zadatku, stvaranja nezadovoljstva i revolta na liniji HDZ-a glede opstruiranja suradnje s Haškim sudom i eventualnog prekida te suradnje, radi izolacije Hrvatske i radi zadržavanja opljačkanog u rukama nove klase bogatih.

G. Budiša je aktivni sugovornik u cijelom nizu stenograma tajnih razgovora sa Tuđmanom, te će se hrvatska javnost zaprepastiti do koje mjere i dubine je otišao pakt Tuđman - Budiša. Predstojnik ureda Predsjednika se još uhodava, te mu preporučam da se dobro obavijesti od suradnika u Uredu Predsjednika o stenogramima razgovora Tuđman-Budiša, koje je uostalom Budiša sam predlagao za objavu, a Predsjednik g. Stipe Mesić u Washingtonu je za “Glas Amerike” izjavio da će se svi relevantni stenogrami Tuđmanovih razgovora objaviti, pa se nadam da tu spadaju i razgovori Tuđman-Budiša, Tuđman-Đapić na razbijanju Hrvatske stranke prava i dr.

G. Budiša se je davno solidarizirao s Tuđmanovom politikom podjele BiH, koja je uključivala u sebi najteže ratne zločine, kada je u dogovoru s Tuđmanom, otišao u Washington u srpnju 1993. godine, gdje je”branio sadašnju politiku hrvatskkog predsjednika prema podjeli Bosne i Hercegovine. Ja osobno i nekoliko druge gospode, bili smo zaista razočarani da ne postoji razlika u Hrvatskoj između vladajuće i oporbene politike kada je u pitanju agresija na Bosnu.” – (citat iz govora vođe demokratske većine u Zastupničkom domu Kongresa, kongresmena Davida Boniora iz države Michigan, 29. 07. 1993.).

Dakle, nikoga razumnoga ne bi trebalo čuditi, da g. Budiša, nakon što je branio Tuđmanovu agresiju na BiH, kasnije s Tuđmanom dogovara strategiju opstruiranja haškog suda. G. Budiša se je sastajao tajno ne samo s Tuđmanom, već i sa Gojkom Šuškom, Matom Bobanom, Dariom Kordićem i dr. čemu sam osobno jedanput pukim slučajem bio svjedok.

U pogledu izjave g. Budiše da me je izvukao iz zatvora tražeći to u razgovoru s Tuđmanom, citirati ću dovoljno kvalificarnog svjedoka i vjerodostojan dokument, koji moje puštanje iz zatvora nikako ne ubraja u zasluge g. Budiše, premda mu se zahvaljujem na pokušaju i dobrim namjerama, ali, “amicus Plato, sed magis amica veritas” (Drag mi je Platon, ali mi je draža istina).

“Paraga je pritvoren oko sredine studenog, a pušten sredinom prosinca. Prije no što je pušten kada mu je isticao rok za pritvor, Manolić me je molio da se Paragu pod svaku cijenu zadrži u pritvoru, jer to traži predsjednik. Rekao sam da o tome uopće ne želim razgovarati…. Na Badnjak sam bio pozvan kod Tuđmana. Odmah mi je rekao da nije zadovoljan ni sa mnom ni mojim sudom. Bilo je to rečeno s puno žestine. Kada sam došao do riječi zatražio sam objašnjenje. Razlog Tuđmanove ljutnje bilo je puštanje Parage. Rekao mi je: ”Dok ja krvarim za Hrvatsku, Vi i vaš sud je rušite”. (citat iz intervjua g. Vjekoslava Vidovića, smjenjenog predsjednika Vrhovnog suda RH, “Novi list”, utorak, 28.02.1995.).

Pametnome dosta da zaključi tko ovdje izmišlja, govori gluposti i nebuloze.

Dobroslav Paraga, predsjednik HSP-1861