Glas Pleternice: srpanj/kolovoz 2000.

PARAGA - ČELNIK STRANKE PRAVA 1861

"Đapić i Gabelica nisu autentični tumači Starčevićevog programa stranke prava"

Obzirom da ima nekoliko pravaških stranaka u Hrvatskoj razmišljate li o njihovom objedinjavanju kako biste na slijedećim izborima bili jedna respektabilnija stranka?

- Nadam se da će nam Ministarstvo pravosuđa i Upravni sud vratiti registraciju stranke. Nakon toga ćemo vidjeti što možemo učiniti na planu objedinjavanja atomiziranog članstva i biračkog tijela.

Jeste li možda o tome razgovarali s gospodinom Gabelicom ili čak s gospodinom Đapićem?

- Ne, s njima nisam imao apsolutno nikakvog kontakta. Gledajte, mi se jako razlikujemo u stavovima prema bivšoj, kao i prema aktualnoj vlasti, te prema prošlosti Hrvatske i tu je jako teško govoriti o nekakvom približavanju. Ja mislim da oni nisu autentični tumači Starčevićevog programa stranke prava.

Imate li saznanje da su članovi njihovih stranaka spremni slijediti vas?

- Ljude koji su voljni priključit se našoj stranci, ne radi nje nego za dobrobit Hrvatske, mi smo spremni primiti da djeluju kroz nju. A koliko ih je ne znam.

Koliko HSP 1861 ima ogranaka u Hrvatskoj?

- Prisutni smo u 13 hrvatskih županija. Imamo županijska vijeća gdje imamo pokriveno više općina. Imamo i vijećnike u općinama u četiri županije.

Koji su najosnovniji pravci djelovanja stranke ubuduće kako biste više bili prisutni u javnosti nego ranijih godina?

- Bez povratka registracije stranke bit će Sizifov posao govoriti o njenom širenju, jer mi smo sada bez medija. A bez medija ne možete biti djelotvorni. Dakle, uvjet za našu ekspanziju i veću afirmaciju u hrvatskoj javnosti je povratak parlamentarnog statusa kroz vraćanje registracije HSP.

V. Milković