Vjesnik: 16. 8. 2000.

Političari spravljaju kisele krastavce, novinarima trnu zubi

Vijest o mogućem privođenju generala Petra Stipetića jamačno nije slatka, ali nije ni kisela, odnosno nije proizvod sezone kiselih krastavaca, kako je to u ponedjeljak u Jelsi rekao predsjednik Sabora Zlatko Tomčić. Osim što se služi jednim od bezveznijih izraza kojim se označava vrijeme bez medijski atraktivnih događaja, Tomčić kao da nije vidio lice generala Stipetića kad je na HTV-u komentirao te navode. Nije bilo kiselo. Nije bilo kiselo ni lice Dražena Budiše kad je govorio o tome, kao niti lica predsjednika Stipe Mesića i premijera Ivice Račana kad su to komentirali čak u Americi, niti Zdravka Tomca u Vukovaru, a vjerojatno nije bilo kiselo niti Tomčićevo lice kad je najavljivao moguću sjednicu Sabora zbog događaja oko generala Stipetića.
Sva navedena gospoda nisu novinari, osobe koje znaju označavati kao krivce za mnogo toga u ovoj državi. Budiša je svojedobno tvrdio da će uskoro izaći s točnim informacijama, ostali su se vjerojatno raspitali izravno u Haagu, a preds
jednik Sabora objelodanio je rezultate opsežne istrage tješeći javnost da je za sve kriva »sezona kiselih krastavaca« i njezini akteri - novinari. Vrli Tomčić trebao bi znati da je Hrvatska izlaskom iz »zna se« razdoblja ušla u »ne zna se« razdoblje, socijalne, gospodarske i ine neizvjesnosti koja je s lakoćom pojela sve kisele krastavce i ponudila friške proizvode od kojih se lako stvaraju udarni novinski naslovi. Ponekad im ukus i nije neki, ali novinari nisu kuhari već konobari koji serviraju ono što gore navedeni milje skuha, a godišnje doba u tome ne igra nikakvu ulogu.
Zato bi neki od njih očigledno radije vidjeli na meniju naslovnih stranica priče o slonovima s Brijuna, ali to se meso, poznato je, teško kuha i još teže probavlja, dok je jedna vožnja b
iciklom ministra Fižulića do okupljenih radnika Diokoma u Splitu probabljivije i privlačnije »meso« za kojim tržište (u ovom slučaju nezaposlenih) vapi. Slonovi stoje 5000 maraka, Fižulić, njegov bicikl i jahta i više, Diokom i njegovi radnici još više, a Hrvatska i odnosi s Haaškim sudom najviše, pa je trpanje i konzerviranje tog skupog proizvoda u novinsku teglicu kiseliša pravi sezonski promašaj. A to čini osoba čija stranka brine ponajviše o poljoprivredi. (Dean Sinovčić)