Nacional: 16. 8. 2000.

Opstruirajući suradnju s Haaškim sudom osovina Budiša - Tomac podriva Mesića i Račana

Budiša traži od Parage da bude politički korumpiran i da šuti stoga što ga je on izvukao iz zatvora: prvo, zar ne bi sud a ne Budiša trebao odlučivati o nečijem zatvaranju i oslobađanju; i drugo, Budiša laže budući da mi je sudac Svedrović rekao da pri oslobađanju Parage ni s kim nije razgovarao

Piše: Ivan Zvonimir Čičak

Hrvatska je pod strašnim toplotnim udarom. Ljudi na kupalištima ne izlaze iz vode zbog vrućine, ali i zbog toga što bi onda u ruke morali uzeti novine. A tamo ih u neograničenim količinama čeka politički udar dvojice predizbornih predsjedničkih gubitnika, slavne osovine Budiša - Tomac.

Svojim poznatim stilom slona u staklarnici, oni ne razbijaju samo monotoniju vrućeg ljeta nego i političku zbilju. Koliko god to izgledalo benigno, oni ipak time potkopavaju političku stabilnost Hrvatske. U njihovim akcijama ujedinjuju ih sljedeći elementi.

Prvo, nezamisliva opsjednutost predsjednikom Mesićem i nemogućnost džentlmenskog shvaćanja da je on pobjednik na izborima. Drugo, već tradicionalna zavist i ljubomorno potkopavanje Račana na svakom koraku. Treće, strastvena želja i ljubav prema vlastitom vladarenju. Četvrto, koketiranje i želja da se svide bivšim biračima HDZ-a i drugim snagama desnice.

Svakodnevne informacije i incidenti koji do nas stižu putem novina samo pokazuju sustavni plan tog dvojca.

među: Redizajn vlastite prošlosti

Ovih dana uznemirio ih je već tradicionalno neugodni i šokantni Dobroslav Paraga. U svom poznatom stilu, on je izjavio da postoji nekakav stenogram razgovora pokojnog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana s predsjednikom HSLS-a Draženom Budišom o suradnji HDZ-a i HSLS-a na opstruiranju suradnje s Haaškim sudom. Za Tomca Paraga nije ništa rekao vezano uz stenogram o opstrukciji Haaškog suda, jer za njega to i nije potrebno reći. On to čini toliko javno i sustavno da je i "sljepcu" jasno. No ono što je zanimljivo oko priče o stenogramu jest reakcija Dražena Budiše koju danas prenose gotovo svi mediji.

Budiša, naime, kaže da je taj stenogram izmišljotina, a kaže i da je točno kako je svojedobno razgovarao s predsjednikom Tuđmanom i tražio da se Paragu pusti iz zatvora. "Dakle ja sam izvukao Paragu iz zatvora, a taj mi momak sad tako vraća", kazao je predsjednik HSLS-a.

Dražen Budiša, dakle, predsjednik je HSLS-a, dva puta bio je predsjednički kandidat koji je u predizbornoj kampanji govorio o pravnoj državi, o tome kako će sudovi biti nezavisni, kako neće biti prisluškivanja i slično. I onda taj isti Dražen Budiša pokaže da je djelatni sudionik političke korupcije. On, naime, od Parage traži da bude politički korumpiran i da šuti zbog toga što ga je on navodno izvukao iz zatvora. Prije svega, tko je Dražen Budiša da poput Ede Murtića u jednom drugom razdoblju odlučuje o sudbini pojedinaca, o životu i smrti, o zatvoru i slobodi. Ako je Hrvatska zaista pravna država, onda je trebalo pustiti da sud odlučuje o krivici Dobroslava Parage. Da stvar bude zanimljivija, Dražen Budiša tu je priču jednostavno izmistio, i to da bi vlastitu prošlost redizajnirao u skladu sa starim Tuđmanovim matricama.

Hrabre odluke

Slučaj je htio da sam se u subotu, 12. kolovoza, zatekao u Dubrovniku i, prilazeći terasi kavane "Dubrovnik", susreo bivšeg suca Vrhovnog suda Marijana Svedrovića, koji je u kadrovskoj čistki na Vrhovnom sudu "počišćen" upravo zbog slučaja Paraga.

Marijan Svedrović bio je onaj sudac koji je donio odluku o puštanju Parage i pritom ni s kim nije razgovarao. To mi je osobno pred Ivom Bancem i rekao. Svedrović je znao što ga čeka ako donese takvu presudu. Čekao ga je gubitak posla na Vrhovnom sudu, ali ne i obraza. Jednostavno je otišao u odvjetnike, ali sudio je po svojoj savjesti, i to je ono što Budiša ne može razumjeti (…).