“HTV”, “Večernji list”, “Globus”, “HINA”

sredstvima javnog priopćavanja

 

 

 

Zagreb, 17. kolovoza 2000.

Upravo zbog toga što su sredstva priopćavanja izostavila bitan završni dio mojeg ispravka od 12.08. Budišinih i Tomčevih neistina, što je omogućilo g. Budiši da ponovno širi iste putem HTV-a, “Večernjeg lista” i “Globusa”, koji su ih dne 15. odnosno 16.08. prenijeli u emisiji “Hrvatska danas”, odnosno na stranicama “Večernjeg lista” i “Globusa”, prisiljen sam ponovno zatražiti od vas objavu ispravka Budišinih kleveta.

Prema HINI od 11.08. g. Budiša je dao doslovce slijedeći izjavu: ”Dakle, ja sam izvukao Paragu iz zatvora, a taj mi momak sada tako uzvraća” a koju su izjavu dne 12.08. prenijeli svi dnevnici u RH.

Moj neobjavljeni dio ispravka krivih navoda Budiše i Tomca doslovce glasi: ”Paraga je pritvoren oko sredine studenog, a pušten sredinom prosinca. Prije no što je pušten kada mu je isticao rok za pritvor, Manolić me je molio da se Paragu pod svaku cijenu zadrži u pritvoru, jer to traži predsjednik. Rekao sam da o tome uopće ne želim razgovarati… Na Badnjak sam bio pozvan kod Tuđmana. Odmah mi je rekao da nije zadovoljan ni sa mnom ni mojim sudom. Bilo je to rečeno s puno žestine. Kada sam došao do riječi zatražio sam objašnjenje. Razlog Tuđmanove ljutnje bilo je puštanje Parage. Rekao mi je: ”Dok ja krvarim za Hrvatsku, Vi i vaš sud je rušite”. (citat iz intervjua g. Vjekoslava Vidovića, smjenjenog predsjednika Vrhovnog suda RH, “Novi list”, utorak, 28.02.1995.).

U međuvremenu, opravdano je reagirao u svojoj kolumni u “Nacionalu” g. Ivan Zvonimir Čičak i potvrdio da Budiša nije imao nikakve zasluge odnosno uspjeha kod Tuđmana u vezi mojeg puštanja iz pritvora. Reagirao je i odvjetnik g. Zvonimir Hodak opravdano se čudeći Budišinoj dezinformaciji, jer u to vrijeme odvjetnik Hodak još nije radio za moje progonitelje, odnosno HDZ i Tuđmana.

Nakon ovih reagiranja Budiša je dne 15.08. na tiskovnoj konferenciji demantirao samog sebe, tvrdnjom da je intervenirao kod pokojnog predsjednika Tuđmana za moje oslobađanje iz zatvora, premda je dva-tri dana ranije, apodiktički izjavio, ne da je intevenirao kod Tuđmana za moje puštanje, već da me je izvukao iz zatvora.

Iz izjava samih sudaca Vrhovnog suda Hrvatske, gg. Vidovića i Svedrovića, jasno je ne samo da je Budiša govorio neistinu tvrdeći da sam na njegovu intervenciju oslobođen, već da su ova dva suca stradala i izgubila svoja radna mjesta, zbog odluke o mojem puštanju iz pritvora.

U pogledu neistinitih Budišinih tvrdnji da ne postoje stenogrami njegovih razgovora s Tuđmanom (uključujući i sporazum o opstrukciji suradnje s Haškim sudom), odnosno da su svi njegovi razgovori s Tuđmanom poznati, za utjehu mu poručujem da će objava tih stenograma, ukoliko ne prevlada oportunizam i skrivanje istine na Pantovčaku ili ukoliko Pašalić ne otputuje u Haag, biti puno veća senzacija i zaprepaštenje, nego li njegova naklapanja o tome da li je načelnik GS HV-a general zbora Petar Stipetić pod istragom haškog suda ili nije.

Isključivo radi hrvatske javnosti još jedanput naglašavam da mi je siguran i provjeren izvor iz Ureda Predsjednika Republike predočio stenogram tajnog dogovora Tuđman- Budiša, a i sam tjednik “Globus” je pred nepuna četiri mjeseca objavio pronalazak stenograma razgovora (ne precizirajući kojih) Tuđman- Budiša.

Dobroslav Paraga, predsjednik HSP-1861