Vjesnik: 17. 8. 2000.

Sanaderov američki »salto mortale«

Bili su potrebni samo jedni demokratski izbori da čelnik HDZ-a Ivo Sanader izvede »salto mortale« i obavijesti hrvatske iseljenike u Americi da Hrvatska nije više obećana zemlja već zemlja koja ide prema kaosu. Još donedavno, za čelne HDZ-ovce, Hrvatska je bila zemlja u kojoj teče med, a uskoro će i mlijeko, samo da iseljenici ulože još poneki milijun dolara. Za uzvrat, čeka vas 12 zastupničkih mjesta u Saboru i razne druge pogodnosti, ako ste član HDZ-a. No, sada Sanader puše u neke druge diple i u recentnoj posjeti iseljenicima u San Joseu u Kaliforniji objašnjava da su 3. siječnja birači pogrešno izabrali.
Izabrali su pogrešno, pa »kriminaliziraju HDZ i Domovinski rat«, tvrdi Sanader, koji time perfidno stavlja je
dnakost između HDZ-a i Domovinskog rata, pa tko napada jedno, napada i drugo, što je, kao, nedopustivo. Jedino što je nedopustivo je izjednačavanje te stranke s oslobađanjem Hrvatske, ali HDZ-ovcima je najlakše reći: »Tko kriminalizira rat, kriminalizira i HDZ«. Jedino je pitanje što to Kutle, Gucić i ostali imaju s Domovinskim ratom, pa da ih nova vlast ne bi trebala ni poprijeko pogledati, a kamoli nešto više. Jednako tako, Sanader iseljenicima poručuje da su šestorica dala biračima nerealna obećanja. Dakako, po Sanaderu se valjda nije trebalo obećati zaustavljanje rasta nezaposlenosti, otvaranje novih radnih mjesta, smanjenje uvoza i povećanje izvoza, ulazak u europske i svjetske integracije i tako dalje. I, da, stečajevi upropaštenih poduzeća koje je HDZ umjetno održavao na životu, i to je baš Linić obećavao. Sarkastično i otužno bi bilo reći da je Sanader dobro znao što je HDZ ostavio iza sebe, pa također zna da su obećanja o boljim danima nerealna. No, netko će na to reći da to nije daleko od istine.
Sv
e to skupa Hrvatima iz Kalifornije on isporučuje zapakirano u zaključak da »Vlada troši dragocjeno vrijeme za Hrvatsku«. A koje i čije je to vrijeme dugo 10 godina trošio HDZ, vrijeme za koje je jedna solidna Slovenija pobjegla u Europu dok je HDZ od Hrvatske gradio »predziđe kršćanstva« spram muslimanske i pravoslavne najezde, vrijeme u kojem je Hrvatska moralno, kulturno i tko zna još kako klizila u 19. stoljeće?
Stranačko priopćenje, objavljeno u novinama, ne objašnjava kako je to »HDZ jedina politička a
lternativa ovoj vlasti« i što bi to HDZ napravio da je sada na vlasti. O tome Sanader vjerojatno i nije govorio, jer kako da jedan prosječni američki poduzetnik, pa makar i hrvatskog podrijetla, shvati da je nekad vladajuća stranka mrsko društveno vlasništvo pretvorila u državno, a onda njime raspolagala kako joj se htjelo, da se privatno vlasništvo u nekim slučajevima dekretom nije poštivalo, da se medijska scena kontrolirala... Uostalom, ako je već HDZ godinama pozivao iseljenike na povratak u domovinu, Sanader je mogao biti toliko iskren, pa reći da je nova vlast usvojila dio zakona, a dio tek treba usvojiti, po kojima se znatno olakšavaju strana ulaganja, a da je u Europi stečeno takvo političko povjerenje u klimu u Hrvatskoj da su strani kreditni plasmani sada i službeno mnogo vjerojatniji. To baš nije Sanaderovo »vođenje prema kaosu«, ali o svemu tome Hrvati u Americi mogli su se bolje informirati iz dnevnog tiska nakon posjete Račana i Mesića Billu Clintonu, no iz govora predsjednika HDZ-a.

Dean Sinovčić