Večernji list: 17. 8. 2000.

NA VELIKU GOSPU USRED BIJELA DANA UKRADEN AUTOMOBIL PREDSJEDNIKA MEŠIHATA ISLAMSKE ZAJEDNICE U HRVATSKOJ
Ševku Omerbašiću peti put ukrali isti "mercedes"
ZAGREB - Ševku Omerbašiću, 55-godišnjem muftiji hrvatskom i predsjedniku Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj, na Veliku Gospu ukraden je njegov crni "mercedes 200E" ZG 190-B vrijedna 70.000 kuna. Dogodilo se to u Koranskoj 1a na zagrebačkom Trnju, gdje Omerbašić stanuje u jednoj novogradnji, a o svemu je kratko izvijestila i policija, navodeći inicijal prezimena.
- To je peti put da mi je ukraden isti auto! Dvaput se to dogodilo u Budimpešti, u razmaku od dva dana, a dvapu
t kod nas - izjavio nam je jučer Omerbašić i nastavio: - Zaista ne znam zbog čega je toliko zanimljiv lopovima, riječ je o devet godina starom autu koji se već počeo dosta kvariti, i zapravo je već u lošem stanju. Dan prije krađe na povratku s mora pokvario mi se u Karlovcu i jedva sam došao kući. Inače stalno garažiram auto pred svojim stanom, a u utorak sam ga ostavio nakratko vani oko pola dvanaest. Nepuna tri sata kasnije više ga nije bilo - ispričao je Omerbašić.
Muftija hrvatski dodao je da auto izva
na izgleda još prilično dobro, pa možda zato privlači kradljivce. Ipak, na prednjem desnom blatobranu ima udubljenje od udarca u drvo, po čemu ga je lako zapaziti. Inače, auto ima blokadu paljenja, koja očito ne pomaže.
- Jedan drugi "mercedes", tipa "200
D", ukraden mi je još 1992., a nađen je u Sloveniji, sav upropašten - nastavio je Omerbašić, koji veli da će do daljnjega opet koristiti tramvaj, što inače, kaže, najčešće i čini. Drugoga automobila nema, a ni službeno vozilo Mešihata.
- Religiozni smo,
imam skromnu plaću, a u ovim teškim vremenima moramo biti solidarni s vjernicima i skromni - rekao je vjerski čelnik Islamske zajednice u Hrvatskoj.
H. Dečak


Lani u kolovozu razbili mu prozor
Iako je muftija Omerbašić dvaput ponovio da ne vidi razlog zašto mu često kradu automobile, nije nemoguće da je on žrtva nečije vjerske nesnošljivosti, pogotovo zbog znakovitog datuma krađe.
Inače, prije gotovo točno godinu dana, noću na 28. kolovoza netko je na stanu Omerbašićevih u Koranskoj razbio prozor, o čemu
smo pisali. Mešihat je tada negodovao zbog navodno nedovoljne zaštite državnih tijela, što je novinarima ponovila i Omerbašićeva supruga Emina. Ispričala je da joj je neki čovjek s ulice počeo govoriti prostote, a ubrzo je doletio kamen. Emina Omerbašić dodala je tada da obitelj ima problema s nekim susjedima, navodno i zbog vrijeđanja na nacionalnoj osnovi, ali druga strana to je odlučno demantirala.
Inače, glasnogovornik MUP-a Slavko Rako nakon lanjskog izgreda samo je izjavio da su razbijači prozora "i
dentificirani i kriminalistički obrađeni". (hd)