Vjesnik: 17. 8. 2000.

Kramarić: Unutar šestorice ima onih koji znaju više od ostalih i time manipuliraju javnošću

U posljednje vrijeme često tvrdite da se danas posao dobiva na osnovu veza i podobnosti, a ne stručnosti i sposobnosti, pitali smo Zlatka Kramarića, potpredsjednik LS-a.
- To sam izjavio zbog zbivanja oko osječke Zračne luke Klisa i najavljenih kadrovskih smjena u njoj. Riječ je o tome da se javno propagira jedno, dok se privatno i tajno radi nešto sasvim drugo. Mislim da je koordinacija šestorice z
apravo poslužila kao sjajan paravan upravo za takve igre bez granica u kojima opet imamo negativne selekcije, kadroviranje prema stranačkim pripadnostima, a važnost gubi društveni interes i sposobnost. Onima koji bi mogli nešto napraviti se to ne omogućava.
• Ističete i da odnose unutar šestorice treba rasčistiti?
- Možda zvuči paradoksalno ali ti su odnosi privatno dobri, na sastancima se razgovara prijateljski i na njima vlada pozitivno ozračje. No, nakon tih sastanaka o stvarima koje su se na njima mogle
raspraviti čitate u novinama ili gledate na televiziji. Stoga počinjete misliti da netko nešto više od onoga o čemu se govorilo na sastanku i pitate se zašto se o tome nije govorilo tamo gdje su se mogli izgladiti svi nesporazumi ako ih je bilo. Imam osjećaj da postoje ljudi koji uvijek znaju nešto više od drugih i koji tim znanjem i viškom informacija manipuliraju. Takvim sjedeljkama, ako nema iskrenosti, ne želim više nazočiti. Ne mogu prihvatiti suodgovornost za politiku iza koje ne mogu stajati.
• Zašt
o držite da bi bilo dobro povezivanje LS-a, HNS-a i IDS-a?
- Radi se o mojoj, već starijoj, ideji o jakoj stranci građanskog centra koja ne bi bila opterećena bilo kakvim hipotekama, koja bi se rukovodila umjerenosti, bila okrenuta Europi, modernizaciji...
U takvoj stranci mogu biti različiti odnosi, a čelnici i članovi tih stranaka trebali bi odlučiti hoće li to biti unija stranaka ili, pak, federacija gdje bi se čuvao identitet svakog od njih. Toj ideji bi, svakako, i javnost bi morala »poslati« pozitivan vjetar u jedra. U svakom slučaju to bi, u konačnici, trebao bi biti pokušaj zajedničke participacije svega što donosi političko sutra.
• U medijima se učestalo navode privođenja osoba iz javnog i političkog života.
- Kao liberal, demokrat i legalist moram
vjerovati u funkcioniranje pravne države i vladavine zakona i prava, a ne ljudi. Takve akcije moraju imati uporišta u zakonima ali isto tako treba biti svjestan da je svaka odluka oko privođenja vrlo rizična i mora biti dobro utemeljena. To ne smije biti ad hoc akcija tek da bi se javnost zadovoljila i da joj se, u sadašnjim socijalnim problemima, nude apaurini u smislu ova vlast radi. Ne bih želio ništa prejudicirati, ali za mene je svatko nevin dok mu se krivnja ne dokaže.

Saježana Čanić Divić